Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Biogáz / Megtalálhatták a megoldást a pukizó és böfögő tehenek gaztetteire

Megtalálhatták a megoldást a pukizó és böfögő tehenek gaztetteire

Egy egészen apró étrendmódosítással drasztikusan megváltozhat a tehenek károsanyag-kibocsátásának mértéke, írja az Irish Times.

Az ausztráliai Queensland James Cook Egyetemének kutatói ugyanis rájöttek, hogy ha mindössze 2 százaléknyi szárított hínárt kevernek a tehenek táplálékába, az akár 99 százalékkal is csökkentheti az állatok metánkibocsátását.
Egy kanadai farmer már 2012-ben megfigyelte, hogy ha a tehenei megeszik a szél által eléjük hordott hínárokat, nemcsak egészségesebbek lesznek a többi állatnál, de még a párzási időszakuk is hosszabbá válik. A kutatók ebből indultak ki, és így jöttek rá, hogy a táplálék a metánemisszióval is kapcsolatban van. A metán a tehenek emésztése közben termelődik, és böfögések és bélszél révén távozik az állatokból, akár napi 200-500 liter metánt szabadítva ezzel a környezetre, írja az index.hu. 

Ajánlott tartalom

Hőség – Nem dőlt meg az áramfogyasztási rekord augusztusban

A rendkívül meleg időjárás ellenére az ország áramfogyasztása nem haladta meg az elmúlt napokban a korábban mért csúcsértéket - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI megkeresésére.