Megszűnik a kamionok vasúton szállítása?

Az országgyűlés előtt lévő adótörvény-javaslat olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek elfogadása esetén külföldi kamionok további tízezrei zúdulnak majd útjainkra, és egyúttal összeomlik a ROLA, vagyis a kombinált fuvarozásnak az a módja, hogy vasúton szállítják a kamionokat.

A törvényjavaslat ugyanis eltörölné a külföldi tehergépkocsik gépjárműadóját. Ezt az adót olyan, nem EU-országokban bejegyzett járművek után kell fizetni, amelyekre nem vonatkozik az adómentes belépési, illetve áthaladási engedély Magyarországon. 2010-ben például csak a törökországi fuvarozók körülbelül 15.000 adóköteles engedélyt használtak fel, ami több mint egymilliárd forint államháztartási bevételt eredményezett. Továbbá az adókötelezettségnek köszönhetően sokan igénybe vették a ROLA-t, mivel a vasúton áthaladó kamionok a nemzetközi rendelkezések szerint mentesülnek az engedély bemutatása és így az esetleges adófizetés alól is.

 
A törvényjavaslat elfogadása esetén nagymértékben megnövekszik a környezetszennyezés, gyorsabban mennek tönkre az útjaink, nagyobb lesz a balesetveszély és több a dugó, továbbá megszűnik a ROLA-szállítás hazánkban. Évi több milliárd forinttal csökkennek majd az államháztartás bevételei, az állami kiadások pedig megnövekednek a fokozott útfenntartási, egészségügyi és egyéb költségek miatt. A hazai közúti fuvarozók is hátrányt szenvednek a külföldi versenytársaikkal szemben. Tehát hazai munkahelyek szűnnek meg, miközben a magyar állam a külföldi versenytársak munkahelyteremtését segíti elő. A javaslat azért is megdöbbentő, mert épp a napokban fogadta el a kormány a kisméretű szálló por (PM10) csökkentésének ágazatközi intézkedési programját, amely előirányozza a tehergépkocsik légszennyezésének csökkentését és a kombinált fuvarozás fokozott támogatását. A Levegő Munkacsoport levelet írt az országgyűlés gazdasági bizottságának, kérve a Magyarországra nemzetgazdasági, környezetvédelmi és közlekedési szempontból egyaránt hátrányos javaslat visszavonását.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.