Megszaladt az európai zöld energia

Európa célja, hogy az energia ellátását egyre inkább megújuló energiákból fedezze, mára oda jutott, hogy lassan vissza kell fognia a termelést a túlkínálat miatt.

A hálózati szolgáltatóknak valószínűleg csökkenteniük kell a nap- és szélenergia-termelést az alacsony keresleti időszakokban, hogy ne terheljék túl a több mint 302 ezer kilométeres vezetékeket. Mindeközben Warren Buffet bejelentette, hogy befektetési cége 15 milliárd dollárt kíván megújuló energiába fektetni.

Miközben a megújuló energia termelés aránya közel a duplájára, 18 százalékra emelkedhet 2020-ig, csak az elmúlt évtizedben Európa ötszörösére emelte a zöld energia kibocsátását. Ezzel 400 milliárd dollár értékű piaci részesedést söpört ki olyan vállalatoktól, mint a német RWE vagy a francia GDF Suez – írja a Bloomberg.

szélerőműpark 121015A lenyűgöző bővülés mögött az áll, hogy az Európai Unió államai erőteljesen igyekeznek csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, a cél az, hogy az 1990-es szintekhez képest az évtized végére 20 százalékkal essen ennek mértéke. Jelenleg pedig arról folyik a diskurzus, hogy 2030-ra ez a 40 százalékra nőjön.

Túlkínálat zuhanó árakkal

Az európai benchmarknak számító német villamosenergia-árak több mint 60 százalékkal zuhantak 2008 júniusa óta. Ez alapvetően a csúcsokat döntögető kínálatnak köszönhető, de erős hatással bír az is, hogy az eurózóna elhúzódó gyenge gazdasági teljesítménye alaposan visszafogja a keresletet.

„Néhány tagállamban túl gyorsak vagyunk” – jelentette ki Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa egy júniusi interjúban. Hozzátette, a régiónak jobb infrastruktúrára van szüksége ahhoz, hogy integrálni tudja az új energiát.

Nyolc ország, köztük Németország és Bulgária is arra kényszerül, hogy exportáljon vagy visszafogja a termelést a nyári, alacsonyabb kereslet jellemezte időszakokban – áll az Entso-e májusi jelentésében. Emellett a hálózatok működésének kockázata általánosnak mondható Bulgáriában, Spanyolországban, illetve Romániában, ahol a szomszéd országokba irányuló szállítások a szükségesnél alacsonyabb mértékűek.

Veszteséggel is termelnek

Mindemellett egyes gyártók nem állítják le vagy korlátozzák a szén- és atomerőműveket, melyeknek több órára van szükségük ahhoz, hogy újra elérjék a teljes termelési kapacitást. Ehelyett tovább termelnek még akkor is, ha tudják, az árak negatívba fordulnak, vagyis nekik kell fizetniük a fogyasztóknak az energiahasználatért.

zöld_energia_123rfNémetországban és Ausztriában 55 órában mértek negatív árakat a napközbeni és másnapi piacon 2014 első öt hónapjában, szemben az egy évvel korábbi 27 órával. Eközben a német napenergia termelés 83 százalékkal bővült az első negyedévben, miközben a szárazföldi szélenergia kibocsátás 21, míg a tengeri 34 százalékkal emelkedett.

Dől a pénz

A költségek és az infrastrukturális problémák ellenére az európai kormányok 2012-ben 57 milliárd dollárt fordítottak zöld energia projektekre, ami a globális 101 milliárd dollár több mint felét tette ki.

Ezzel szemben az új európai projektekbe fektetett összeg 43 milliárd dollárra zsugorodott tavaly a 2012-es 80,2 milliárdos szinthez képest. A befektetések még úgy sem álltak le, hogy az EU energia kereslete 2008-ban tetőzött. A várakozások szerint idén 0,3 százalékos lehet a visszaesés.

Warren Buffet elszólta magát

Mindeközben a világ egyik leghíresebb befektetője, Warren Buffet érdekes kijelentést tett a napokban. Egy Las Vegas-i konferencián szinte „véletlenül” szólta el magát, hogy a jelenlegi 15 milliárdos befektetések mellett további 15 milliárd dollár áll készen, amelyet vállalata, a Berkshire Hathaway megújuló energiába fektethet.

Warren Buffett

A Berkshire még 2000-ben vásárolt és fejlesztett fel egy iowai energetikai holdingot. Az így létrejött részleg jelenleg Berkshire Hathaway Energy néven fut, és elektromos hálózatokat működtet az Egyesült Királyságban, gázvezetékeket a Nagy-tavak vidékétől Texasig, illetve áramszolgáltatókat több amerikai államban. Emellett a megújuló energia fronton számos szélerőmű és napelem farmba fektetett már a vállalat – írja a Bloomberg.

A megújuló energiába folyó pénzre azért is van szüksége az Egyesült Államoknak, mivel az ország egyre inkább csökkenteni akarja a fosszilis energiahordozóktól való függőségét. A legfrissebb becslések szerint az áramszolgáltatók szén-dioxid-kibocsátása 30 százalékkal csökkenhet 2005 és 2030 között.

forrás: tozsdeforum.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.