Megsérülhetett az egyik reaktormag

Pénteken leállították a helyreállítási munkálatokat a fukusimai egyes számú atomerőmű két reaktorblokkjában a víz radioaktivitásának rendkívül magas szintje miatt.

Az erőművet működtető áramtermelő vállalat, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) közölte, hogy az egyes és a kettes reaktort körülvevő épület földszintjén találtak erősen radioaktív vizet. Japán atombiztonsági tisztségviselők attól tartanak, hogy az egyes atomerőmű valamelyik reaktormagja megsérült, és ha így van, akkor nagyobb a veszélye annak, hogy több radioaktív szennyeződés kerül a környezetbe. Nisijama Hidehiko hozzátette, hogy a szóban forgó reaktornak van valamennyi megtartó képessége. Ebből az következne, hogy a hármas blokk magja sérült meg.
Helyi szakemberek szerint a károsodás inkább más berendezést érhetett, vagy a vezetékhálózatot vagy a pihentető medencét. A sérülés akkor keletkezhetett, amikor március 14-én hidrogénrobbanás történt a hármas blokk másodlagos konténmentjében, vagyis a nem hermetikusan záró reaktorépületben. A japán kormány úgy döntött, még messzebbre küldik az atomerőmű környékén élőket: az eddigi húsz kilométerről harminc kilométerre bővítették azt a zónát, amit “önkéntes alapon” érdemes elhagyni.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.