Mégsem tiltották be a hagyományos villanykörtéket

Republikánus képviselők- Michele Bachmann vezetésével- energiatakarékos égők bevezetése ellen indítottak szavazást múlt hét pénteken a Kongresszusban. Az érintett izzók 2012-től cserélnék le hagyományos társaikat.

A szavazáson kétharmados többség kellett ahhoz, hogy a hagyományos villanykörték megmeneküljenek írja a kitekinto.hu. Megmenekültek. Ami négy évvel ezelőtt még ártatlan kezdeményezés volt, az ma a szabadság elfojtásával egyenlő. George W. Bush még 2007-ben hagyta jóvá a törvényt- republikánus kollégái egyetértésével- amely szerint régi 100 wattos égőket 25 százalékkal hatékonyabb társaik cserélik fel 2012 januárjától. Ahogy közeledett az időpont, úgy gyűlt a feszültség republikánus részről, akik egyszerre az emberek szabadságjogainak sérülését látták a váltásban. Mint mondják, ne manipulálják a szabad piacot és ne korlátozzák az embereket személyes választásukban. “Ez nem csupán az energiatakarékosságról szól, hanem a személyi szabadságról is”- jelentete ki Joe Barton egy texasi republikánus a The Guardiannak. Ráadásul az új égők drágábbak, és higanytartalmuk miatt egészségügyi kockázatot is jelentenek. A pénteken győzelmet aratott republikánusok elérték, hogy a kormány nem költhet egy milliárd dollárnál többet környezetvédelemre, így az új égők promotálása és bevezetése is lekerült a napirendről.

 

Az EU 2009-ben kezdte meg a hagyományos égők kereskedelmének felszámolását környezetvédelmi megfontolásokra hivatkozva. Először a 100 wattos izzókat  vonták ki, majd 2010 szeptember 1-től a 75 wattosokat. Következik még a 60, a 40 és a 25 wattos hagyományos izzók kereskedelmének megszüntetése is. E termékek 2012-ben tűnnek el véglegesen az üzletekből. A döntés hátterében az áll, hogy az új típusú, energiatakarékos izzók akár ötször kevesebb áramot fogyasztanak, mint a régi égők, így használatukkal jelentősen csökkenteni lehet a környezetszennyezést. Ráadásul uniós átlagban egy-egy családnak akár 2-300 euró éves megtakarítás is jelenthet, ha összes égőjét kicseréli. A készletek kifutásáig a kiskereskedelmi üzletek elvileg még kínálhatnak a kivonásra ítélt izzókból. Az unióban 2006-ban a háztartások 5,1 milliárd izzót üzemeltettek, ennek kétharmada még hagyományos volt. A családok több mint fele abban az évben még egyáltalán nem használt energiatakarékos izzót.

 

Az energiatakarékos égőkről még több hírt itt talál.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.