Mégsem olyan jó a környezetnek a vászonszatyor

A műanyag szatyrok a tengerek szennyezettségének és a világ pusztulásának egyértelmű szimbólumai lettek, sokan inkább ezért vászonszatyrokkal járnak, hogy ezzel is tegyenek valamit a bolygónk megmentéséért.

Most azonban úgy néz ki, hogy aki fejvesztve szórta ki a műanyagszatyrait, és lelkesen vásárolgatja a szövettáskákat, az nem hogy megmenti, de talán még nagyobb veszélybe sodorja a Földet.  Ha a nejlonszatyor majdnem a legrosszabb, amit egy boltban be lehet szerezni, akkor a biopamutból készült szatyor a legrosszabb verzió, legalábbis ezt állítják most a szakemberek, akik azt vizsgálták meg, hogy milyen ökológiai lábnyomot hagy a különböző táskák előállítása. Az egyértelmű, hogy ha a lebomlás hosszát, vagy a hulladékként való megjelenést vizsgálják, akkor a műanyag szatyrok a legrosszabbak, viszont ha számításba vesszük, hogy kizárólag az előállítás tekintetében melyik mekkora ökológiai lábnyomot hagy, változik az eredmény. A vászonszatyor előállítása kevésbé környezetbarát mint a műanyagszatyroké, mert a gyakran pamut alapanyagú táskák előállításához sokkal több vízre és energiára van szükség. Ha a két típus lábnyomát összevetjük, akkor az derül ki egy 2011-es tanulmányból, hogy míg egy vászontáska előállítása a nulláról kezdve 271,5 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával jár; ugyanez egy nagy sűrűségű polietilén szatyorra vonatkoztatva másfél kilogramm. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.