Mégsem merül víz alá Manhattan?

Grönland gleccserei 30 %-kal gyorsabban olvadnak, mint 10 éve. A szakemberek azonban megnyugtatásképpen hozzátették: még ez az olvadási tempó sem vonja magával azt a fajta tengerszint-emelkedést, amit a leginkább vészjósló becslések vetítenek ki az évszázad végére.

A gleccserek olvadása nagyban függ az elhelyezkedésüktől, illetve hogy honnan kapják a vizet, írja a piacesprofit.hu. A Science magazinban napvilágot látott tanulmány szerint a hegységekben lévő gleccserek 9,1-99 méterrel húzódnak arrébb évente, míg a tengerbe érő gleccserek “sebessége” a 11,2 kilométert is elérheti évente. Grönland jégolvadásának 80 %-a a gleccsereknél történik, nyilatkozták a University of Washington és az Ohio State University kutatói a Reutersnek. E gleccserek mozgása 2000 óta 30 %-kal gyorsult, vagyis sebesebben hordják víztartalmukat a tengerbe, miközben a vízutánpótlás nem változott. Ez a víztömeg még nem indokolja azokat a korábbi becsléseket, melyek 1,8 méteres tengerszint-emelkedést helyeztek kilátásba. E szcenárió esetén víz alá került volna Velence, illetve Olaszország, Franciaország, Anglia, Skócia, Dánia, a Mexikói-öböl, Brazília, India, Sri Lanka, Banglades ,Kína, Japán, a Koreai-félsziget, Dél-Kelet Ázsia és Ausztrália partjainak nem kis része.

A legoptimistább kalkulációk 20 centiméteres vízszint-emelkedéssel számolnak. Ugyanakkor arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a következő 80 évben kibocsátott üvegházgáz-mennyiség nagyban meghatározza majd mennyire gyorsul fel a globális felmelegedés, s így a jégmezők és a gleccserek olvadása. 2003 és 2010 között 1,5 milliméteres éves átlaggal emelkedtek a tengerek. Erre jön rá az az 1,7 milliméteres emelkedés, amit a melegedő víztömeg tágulása okoz.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.