Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Oktatás-kultúra / Mégsem merik műsorra tűzni a delfinmészárlásról szóló filmet Japánban

Mégsem merik műsorra tűzni a delfinmészárlásról szóló filmet Japánban

Tiltakozások miatt mégsem merik műsorra tűzni a helyi mozik a delfinvadászatról szóló Oscar-díjas dokumentumfilmet Japánban.

A The Cove (Az öböl) című Oscar-díjas dokumentumfilmet, amely titokban készült a szigetország déli partjainál, Taidzsi falu öblénél folyó brutális delfinvadászatról, június 26-án kezdték volna vetíteni. Azonban a filmet forgalmazó Unplugged tokiói irodája előtti tüntetések miatt törölni kényszerültek a bemutatót.
A tiltakozók szerint az amerikai dokumentumfilm – amely arról szól, hogy a falusiak minden évben miként ejtenek el kétezer delfint – sérti a japánok büszkeségét.
A japánok többsége még sohasem evett delfinhúst, ennek ellenére sokan vélik úgy, hogy a bálnák és delfinek fogyasztása a hagyományos konyhaművészet részét képezi, és a japánok sértésnek veszik, ha kívülállók – az állatok védelmére hivatkozva – beleszólnak ebbe.

A produkció számos fesztiválon sikert aratott, 15 országban bemutatták, és végül nemzetközi nyomásra a tavalyi Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál is programjára tűzte. A film alkotóját, Louie Psihoyost, a National Geographic korábbi fotósát letartóztatással fenyegették a helyi hatóságok, mivel a hagyományos véres állatmészárlást úgymond magánterületről, rejtett kamerával rögzítette.

Ajánlott tartalom

Újrahasznosítják a fékenergiát a bécsi metróállomásokon

Újrahasznosítják a metrószerelvények fékezési energiáját Bécsben, például az állomásokat is kivilágítják vele.