Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Tudj meg többet: Vízenergia

Rovatok » Energiagazdálkodás » Energiapolitika

Megöltek egy hondurasi zöldaktivistát

forrás: index.hu
Megjelenés: 2016.03.05., 18:10   Utolsó módosítás: 2016.03.05., 18:10

A La Esperanza-i otthonában lőtték le Berta Cácerest, az ismert környezetvédőt és emberjogi aktivistát, helyi idő szerint csütörtök hajnalban. A gyilkosság alig egy héttel azután történt, hogy a nőt legutóbb megfenyegették egy tiltakozókampánya miatt. A gyilkosság nemzetközi felháborodást váltott ki.

Cáceres a Hondurasi Őslakosok Tanácsának (Copinh) társalapítója volt, és Goldman Környezetvédelmi Díjat is nyert, amiért fellépett Közép-Amerika legnagyobb vízerőműprojektje ellen. Ez az Agua Zarca nevű projekt, amelyben egy négy nagy gátból álló óriási vízerőművet építenének a Gualcarque folyóra.

Ahogy arról az afrikai Kariba-gát kapcsán  írtunk , az óriási hidroelektromos gátakkal kapcsolatban több szakértő úgy gondolja, hogy nem érik meg a hatalmas ráfordítást, és a környezetet is túlságosan megviselik. Egy másik aktuális példa a  moszuli gát  Irakban.

Cáceres ellenkampánya sikerrel hátráltatta a helyi Desa nevű cég projektjét: több nemzetközi támogató is visszalépett, miközben számos nonprofit szervezet dicsérte Cácerest, amiért vállalta a fellépést a környezetvédő aktivisták számára a világ legveszélyesebb országának számító Hondurasban.

Cácerest többször is megfenyegették az utóbbi időben. Egy február 20-i Rio BLanco-i felvonulás után például a több résztvevővel együtt a hadsereg, a rendőrség, a helyi polgármester és a Desa alkalmazottai is neki mentek. Korábban megerőszakolásos és gyilkolásságos fenyegetéseket is kapott.

A gyilkosság körülményeiről egyelőre nem sokat tudni, egyes beszámolók szerint két fegyveres támadó volt, mások szerint tizenegyen rontottak rá a nőre, akinek a bátyját is megsebezték. A rendőrség azt közölte a helyi médiával, hogy rablótámadás közben történt a gyilkosság, de a család biztos benne, hogy merényletről van szó.

Messze nem Cáceres volt az első aktivista, aki gyanús körülmények között halt meg az utóbbi időben az országban. 2010 és 2014 között összesen 101 ilyen eset fordult elő, ami a lakosságszámhoz viszonyítva a legmagasabb a világon.

forrás: index.hu


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. augusztus 30. kedd
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

Becslések szerint 1millió tengeri madarat és 100 ezer tengeri emlőst gyilkolnak meg a hulladékok.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés