Megoldották a dugók kérdését – íme

A koppenhágai Bjarke Ingels Group építészei magasabbra tették a lécet a képregényekbe illő zöld energiákat felhasználó felhőkarcolóknál.

 Fennállásuk óta küzdenek a légszennyezés és a dugó elkerüléséért. Legújabb ötletük napenergiával üzemeltetett utcák kialakítása, melyek az elektromos autókat számítógépes rendszer segítségével navigálják. Ezzel elkerülhetővé válnának a balesetek, a zsúfolt utcák, és a forgalmasabb utak mellett is élvezni lehetne a csendet a lakásokban. Az óriási előrelépés technológiailag megvalósítható- állítja az építészeti iroda – hiszen elektromos autók már léteznek, ezekbe könnyedén integrálni lehetne a navigációs rendszert, mely az útban elhelyezett érzékelőkkel kommunikál. Az intelligens útburkolat napelemes, szenzorokkal ellátott csempe nagyságú részekből állna. Ezzel elkerülhetőek lennének a csúcsidőben hosszan álló kocsisorok, a kisebb koccanások, és a nagyobb balesetek is. Emellett a légszennyezés és a zaj is csökkenne. Bjarke Ingels és társai a május 7-9-ig tartó Festival of Ideas for the New City keretein belül mutatják be a terveket New Yorkban.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.