Átadták a világ legnagyobb kerékpárparkolóját a hollandiai Utrechtben, a mélygarázs mintegy 13 ezer bicikli tárolására alkalmas - jelentette a helyi sajtó.

Megnyitott a világ legnagyobb bicikliparkolója Hollandiában

Átadták a világ legnagyobb kerékpárparkolóját a hollandiai Utrechtben, a mélygarázs mintegy 13 ezer bicikli tárolására alkalmas – jelentette a helyi sajtó.

Az eredetileg mintegy hatezer, a most lezárult bővítési munkálatok lezárulta után azonban immár 12 ezer 656 férőhelyes parkolót a 340 ezer lakosú város főpályaudvara alatt hozták létre. A háromszintes mélygarázs ezzel átvette a vezetést az eddigi csúcstartónak számító, 9400 férőhelyes tokiói létesítménytől. A parkolóban 480 helyet alakítottak ki teherbiciklik számára. A kerékpárosokat fényjelzések irányítják a legközelebbi üres parkolóhelyhez. A tárolás az első 24 órában ingyenes, utána napi 1,25 euróba kerül. A hágai kormánykoalíciós megállapodás értelmében a következő években 100 millió eurót fognak fordítani a kerékpáros infrastruktúra javítására, a keretösszeget tavaly újabb 75 millió euróval egészítették ki. Hollandiában a vasút utasainak fele kerékpárral érkezik a vonathoz, de sokan arra panaszkodnak, hogy nehezen találnak helyet biciklijüknek. A holland statisztikai hivatal 2017-es adatai szerint az országban 22 millió kerékpár van, azaz egy háztartásra átlagosan három jut.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.