Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Megnyilt Magyarország első karbonsemleges egyetemi helyisége

Megnyilt Magyarország első karbonsemleges egyetemi helyisége

Március 17-én a gödöllői székhelyű Szent István Egyetemen megnyílt az ország első klímairodája. A British Council klímavédelmi programjának tehetséges fiataljai és a Szent István Egyetemi Klímatanács által életre hívott tudásközpont Magyarország első karbonsemleges egyetemi helyisége.

Az iroda célja, hogy a felsőoktatásban tanulók szaktudásuk mellett a fenntarthatóság és a klímavédelem ismereteivel is felvértezve hagyják el az iskolát. Az Országos Klímairoda Hálózat mintairodája nemcsak céljaiban különleges, kialakítása is egyedülálló.

A British Council 2008 áprilisában indított klímavédelmi programjának kilencfős magyar csapata alig egy év alatt csodálatra méltó sikereket ért el. A sokszínű csapatban többek között van biológus hallgató, jogász és designer is, mindannyiukban közös azonban, hogy tenni szeretnének a klímaváltozás ellen. A program – amelynek védnöke dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa – egyik különlegessége, hogy a fiatalok maguk találhatják ki, a helyi adottságok alapján milyen projektet szeretnének megvalósítani. A csapat választása hosszas tanácskozás után a karbontudatos magatartás erősítésére esett, szólni pedig elsősorban kortársaikhoz, a felsőoktatásban tanuló, pár éven belül munkahelyi döntéseket is hozó huszonévesekhez szeretnének. Március elején a Brit Nagykövetség támogatásával megjelent Karbonképregény című szórakoztató, tájékoztató kiadványuk azonban csak az egyik eszköz erre, hosszú távú terveik is vannak.
klimairoda
A Klímairoda projekt

A gödöllői székhelyű Szent István Egyetemen már régóta kiemelt figyelmet szentelnek a klímavédelemnek, az intézmény nyitott volt a fiatalokkal való együttműködésre. Közösen álmodták meg a klímairodákat, amelyek olyan tudásközpontok lesznek a felsőoktatási intézmények falain belül, ahol a környezetvédelemre nyitott 18-23 éves korosztály választ kap a témával kapcsolatos kérdéseire, és bekapcsolódhat klímavédelmi akcióprogramjaikba.

Így a diákoknak lehetősége nyílik tágabb szemlélettel, nagyobb rálátással távozni a felsőoktatásból, az iroda révén ugyanis naprakész, aktív tudásra tesznek szert a fenntarthatóság témakörében is. A tanultakat pedig diplomájukkal együtt viszik tovább a munkahelyükre, ezáltal a környezet- és klímavédelmi szempontok természetesen épülnek be a munkahelyi döntési folyamatokba.

A klímairodákban a különböző területeken tanuló hallgatók az általános ismereteken túl a fenntarthatóság saját szakmájukra eső vetületét is megismerik. A fenntartható design a formatervezésben, a karbontudatos menedzsment a szervezéstudományokban, vagy a fenntartható termelés a gyártásban, mind-mind új szempontok figyelembevételét jelentik. Azok a fiatalok, akik felkészültek, nemcsak társadalmunknak értékesek felelős döntéseik miatt, hanem saját munkaerő piaci esélyeiket is növelik.

Nem kell környezetvédelmi szakembernek lenni ahhoz, hogy odafigyeljünk a környezetünkre. A jövőért a mostani fiatalok felelősek, és jó látni, hogy tudnak is tenni érte. Nagyon örülök, hogy a British Council ilyen elszánt és kreatív csapat munkáját támogatja – mondta el a British Council igazgatóhelyettese, Simon Andrea.

A gödöllői mintairoda
A Szent István Egyetem gödöllői campusán megnyíló mintairoda az első karbonsemleges irodai helyiség Magyarországon, ami azt jelenti, hogy az energia leghatékonyabb és minimális mértékű felhasználásán túl az iroda maradék CO2-terhelését is kiváltják helyi kibocsátás csökkentő projektek keretein belül.

Az iroda kialakításában is különleges, mivel, a helyiség adottságaihoz igazítva, a legújabb környezettudatos technológiákat építették be. Az olyan aprónak tűnő részletekre is figyeltek, mint hogy a padló vízbázisú ragasztóanyaggal készült-e. Az iroda napi rutinjában is a karbontudatos működési elvek érvényesülnek majd, és azt a – nálunk – még kevéssé elterjedt gyakorlatot kívánja bevezetni, hogy kapcsolatot teremt a gazdasági szereplők és a hallgatók, mint leendő munkavállalók között. A vállalatok szerepvállalása nélkül egyébként is aligha képzelhető el mélyreható társadalmi változás.

Az Országos Klímairoda Hálózat

A British Council klímacsapatának – ami tavasszal újabb tíz fővel egészül ki – célkitűzése 2009-re, hogy további klímairodák létrejöttét segítse, minél több hallgató számára megteremtve a tájékozódás és aktív tanulás lehetőségét. Az irodák hálózatba kapcsolódásával pedig, idővel valódi dialógus alakulhat ki a klímavédelemről a különböző szakterületekkel foglalkozó klímairodák között.

www.klimairoda.hu
klimairoda_2

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.