Megnyílt a Hulladék Akadémia

Hulladék Akadémia címmel környezetvédelmi kiállítás nyílt az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) Lágymányosi Campusán, amely interaktív formában mutatja be a hulladékgazdálkodást és a környezetszennyezést – tájékoztatta a projektet támogató Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-t.

A közlemény szerint V. Németh Zsolt, az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a kiállítás megnyitóján kiemelte: a környezettudatosságot minél fiatalabb korban el kell sajátítani, ezt a célt is szolgálja ez a kiállítás.

“A házhoz menő gyűjtés nem várt eredményt hozott: 150 százalékra emelkedett a begyűjtött papír és műanyag hulladék mennyisége. Részben ennek eredményeként pedig idén januártól a megtermelt hulladék mennyiségétől függően akár kisebb, és ezáltal olcsóbb kukát is kérhetnek a lakosok a közszolgáltatójuktól” – idézik az államtitkárt.

Az ÖKO-Pack Kft. közleménye szerint hiába vallják egyre többen a közvélemény-kutatóknak, hogy szelektíven gyűjtik a hulladékot, és környezettudatosak, az adatok azt mutatják, hogy a hulladékok 17 százaléka kerül szelektív gyűjtőbe és 67 százaléka a hulladéklerakókba.

Búsi Lajos, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKTF) megbízott főigazgató-helyettese szerint a Hulladék Akadémia projekt egy olyan hiánypótló kezdeményezés, ami látványosan világít rá korunk egyik nagy problémájára, és annak megoldásai lehetőségeit hivatott bemutatni.

A látogatók a kiállításon megismerhetik a hulladékgazdálkodás történetét, megtudhatják hol van az országban úszó szemétsziget, valamint kipróbálhatnak egy szelektív hulladék-válogatósort.

A kiállítás első állomása az ELTE Lágymányosi Campusa február 19-ig várja a látogatókat, innen költözik tovább Hajdúnánásra, Debrecenbe, Zalaegerszegre, Kecskemétre, majd végül Pécsre.

A projekt az FM fenntartásában működő Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKTF) Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásával valósult meg.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.