Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Meglepő: ennyit spórolt 7 hónap alatt egy hajdúnánási család

Meglepő: ennyit spórolt 7 hónap alatt egy hajdúnánási család

A gyakorlatban is igazolták az elméleti modellszámítások helyességét a „Nálam szigetelnek” című kísérleti program eredményei: a hőszigetelt ház fűtési költségei közel 50%-kal voltak alacsonyabbak az elmúlt fűtési szezonban, mint a hőszigeteletlen házé.

A Knauf Insulation 2013-ban indította el a projektet az Energiaklub, a Magyar Energiahatékonysági Intézet, a Műegyetem Épületszerkezettani Tanszéke és a Pannon Építőműhely Kft. szakmai támogatása mellett. A kísérlet során két, szinte megszólalásig hasonló lakóházat választottak ki, amelyből az egyiket hőszigetelték, a másikat nem. Mindkét családi ház az 1980-as évek elején téglából épült, közel azonos műszaki állapotban volt, és két-két felnőtt valamint két-két gyermek lakik bennük. Mindkét ház ugyanakkora (108 ill. 110 négyzetméter), észak-dél tájolású, földszintes, beépítetlen padlástérrel. A melegvíz ellátást villanybojler biztosítja, a fűtést gázkazán, a nyílászárókat a közelmúltban kicserélték. Mindkét házban két felnőtt, és két gyerek lakik.

Az egyik ház a projekt keretében komoly, szakértők által gondosan megtervezett szerkezeti korszerűsítésen ment keresztül: a homlokzat 20 cm vastag kőzetgypot hőszigetelést, a fa padlásfödém pedig 25 centi vastag üveggyapot szigetelést kapott. A felújított ház az eredeti F kategóriából A-ba ugrott az energiatanúsítvány szerinti skálán.

A projekt során mindkét ingatlanba mérőberendezéseket telepítettek. A kazánok fűtési célú, előre menő meleg vizének hőmérsékletét hőmennyiség-mérőkkel mérték, az otthonok belső hőmérsékletét pedig digitális hőmérőkkel ellenőrizték és azt nappal folyamatosan 22 fokon, éjjel pedig 19.5 fokon tartották. A kísérlet a teljes 2013/2014 évi fűtési szezon alatt tartott, a mérési adatokat 2013. szeptember 27. és 2014. március 31. között gyűjtötték a szakértők.

-

Az eredmények beszédesek: míg a szigeteletlen házban 2193 m3 gázra volt szükség a megfelelő fűtéshez, a hőszigetelt épület beérte 1204 m3-rel, vagyis 46%-kal kevesebb energiát fogyasztott. A szigeteletlen ház lakói több mint 250 ezer forintot fizettek ki a gázszámlákra ebben az időszakban, a szigetelt házban azonban kevesebb mint 137 ezer forintból, azaz kb. feleannyiból megúszták a telet. Ráadásul, mivel a kazánnak a lecsökkent hőigény miatt sokkal kevesebbszer kellett bekapcsolnia a felújított házban, az áramszámla is csökkent kb. 10 ezer forinttal.

forrás: energiaklub.hu

Ajánlott tartalom

Igaz, hogy már 200 éve feltalálták a napelemet?

A 19. század közepén kezdődött a ma ismert napelemek alapjainak letétele.

Nincs hozzászólás

  1. Itt valami nem stimmel! Az én otthonom esetében ezen időszak alatt 1422 fogyott, de: 180nm 5cm a falakon természetesen polisztirol és 10cm kőgyapot a padláson és ami a legfontosabb a HVM-et is a kazán melegíti. A HVM napi 0.8 – 1.2 köbméter (a nyári adatok alapján) amit levonva csak 1250 marad (kerekítsünk). ha súlyozunk az alapterületteal akkor kb 800 köbméter jön ki. A ház régebbi kb 1970-ben épült és a család konfigurációja ugyan az, mi is kb 22 fokot tartunk télen. Ja a kazán nem turbós, nem kondenzációs, egy 10 éves junkers.
    Szóval hogy is van az a 20cm-es kőgyapot szigetelés????