Megkezdte idei leghosszabb távja, az Atlanti-óceán átszelésének teljesítését a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép, amely hétfőn indult útnak New Yorkból.

Megkezdte az Atlanti-óceán átszelését a napelemes repülő

Megkezdte idei leghosszabb távja, az Atlanti-óceán átszelésének teljesítését a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép, amely hétfőn indult útnak New Yorkból.

Bertrand Piccard pilóta nagyjából 90 óra alatt akar átérni a spanyolországi Sevillába. A kísérleti napelemes gép eredetileg vasárnap indult volna útnak New Yorkból, ám a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt végül el kellett halasztani a felszállást.

Piccard csupán rövid pihenőket iktathat be a 90 órás útba. “Ez lesz a leghosszabb táv, amelyet idén meg kell tennünk” – idézte a BBC News a Solar Impulse stábját.

A napelemes gép a pennsylvaniai Leigh Valle nemzetközi repülőtérről indulva, csaknem ötórás éjszakai út után – elrepülve a kivilágított Szabadság-szobor felett – érkezett meg június 11-én a New York-i John F. Kennedy nemzetközi repülőtérre, világ körüli utazásának 14. állomására.

A Föld körüli út 2015 márciusában kezdődött Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, a napelemes repülő leszállt többek között Ománban, Mianmarban, Kínában és Japánban.

A két svájci pilóta, a pszichiáterként dolgozó Piccard és Andre Borschberg üzletember egymást váltva teljesíti a 35 ezer kilométeres távot.

A 2,3 tonnás, együléses repülőgépet 17 ezer napelem működteti, szárnyai szélesebbek, mint egy Boeing 747.

A nap közben felvett és eltárolt energiával éjszaka is képes repülni. A projekt 2002-ben indult, hogy felhívja a világ figyelmét a megújuló energiák fontosságára és az innováció erejére.

Ajánlott tartalom

Hamarosan lezárul az E.ON Áramszolgáltató Zrt. beolvadása az MVM Next Energiakereskedelem Zrt.-be

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. július 1-jétől egységes márka alatt szavatolja az energiaellátást az egyetemes szolgáltatásban, miután lezárul az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadása a társaságba - tájékoztatta az állami tulajdonú energetikai cég szerdán az MTI-t.