Megkezdődött a Tavaszi madárles

Megkezdődött a Tavaszi madárles, az a nemzetközi akció, amelyben gyerekek a költözőmadarak mozgását, tavaszi hazatérését kísérik figyelemmel.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nemzetközi ernyőszervezete, a BirdLife International 2006-ban indította útjára Tavaszi madárles (Spring Alive) elnevezésű játékos madármegfigyelő programját. A több mint 30 országban futó természetvédelmi akcióban a résztvevő gyerekeknek regisztrálniuk kell az első fehérgólya-, füstifecske-, sarlósfecske-, kakukk- és gyurgyalagmegfigyeléseiket a Spring Alive honlapján, illetve nyomon követniük a madarak érkezését a weblap térképein – adta hírül az MME közleménye. A madarak a déli telelőterületekről többé-kevésbé észak felé tartva érkeznek Európába. Az egyes fajok mozgását és az általuk “elfoglalt” területek folytonos változását a számos résztvevő ország sok ezernyi gyerek és felnőtt önkéntese által feltöltött megfigyelési adatoknak köszönhetően interaktív térképeken lehet nyomon követni.

Magyarország földrajzi elhelyezkedése miatt az eredménnyel kecsegtető megfigyelési időszak Magyarországon március elejére tehető, míg a földközi-tengeri szigeteken akár már az első napon, február elsején is találkozni lehet a legkorábbi vonuló egyedekkel. A program fajai közül legkorábban a fehér gólyák és a füsti fecskék első képviselői érkeznek Magyarországra: ők már március második felétől megjelenhetnek az ország területén. A fehér gólyák az elmúlt években egyre gyakrabban telelnek át hazánkban, így a március előtti példányok szinte bizonyosan nem korai vonulók, hanem olyan madarak, amelyek el sem mentek. A kakukk már később érkezik, áprilisban lehet először hallani, míg a sarlósfecske és q gyurgyalag a legkésőbb hazatérő madarak közé tartozva gyakran csak május folyamán tűnik fel Magyarországon.

Tavaly az öt madárfaj több mint 127 ezer egyedét figyelték meg az európai, ázsiai és afrikai gyerekek. Dél-Afrika részvételével 2011-ben először a madarak teljes vonulási ciklusát nyomon lehetett követni. Magasan a legtöbb megfigyelés Oroszországból és Olaszországból érkezett, Magyarország a 24. helyen végzett 113 hazatérő madár regisztrálásával.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.