Megkezdődött a napelemes autók versenye Chilében

Tizenöt chilei, argentin, venezuelai és indiai napelemes autó indult el csütörtökön 1300 kilométeres versenyére az Atacama-sivatagban a második Atacama Solar Challenge verseny keretében.

A november 15-19. között zajló verseny – melyet először tavaly indítottak útjára, hogy ezzel ösztönözzék az olcsó, környezetbarát járművek fejlesztését – startvonala a Humberstone Salétrom Műveknél kapott helyett, Chile fővárosától mintegy 800 kilométerre északra, írja a hirado.hu. A terület – melyet UNESCO világörökségi helyszínné nyilvánítottak – valójában egy szellemváros, mely magára hagyatottan áll, mióta a sóbányászat több mint egy évtizede leállt a térségben. A tizenöt versengő jármű – némelyiket kizárólag napenergia hajtja, míg mások napenergiával és pedállal hajtott hibridek – az első szakaszban 330 kilométeren harcol egymással. Az idei kedvenc a La Serena Egyetem visszatérő bajnokcsapata újonnan átalakított, Intikallpa – a „napenergia” kecsua nyelvű megfelelője – névre hallgató járművével. A csapat szerint az új dizájnnal az autó csúcssebessége elérheti az óránkénti 120 kilométert. A versenyben argentin, venezuelai és indiai egyetemek fejlesztette autók is részt vesznek. A legtöbb autó lapos, négyszögletes karosszériát kapott, melyet napelemekkel borítottak be a napenergia hasznosítására. A vezetőnek általában egy fülke ad helyet. A versenyzők a célvonal felé közelítve az utat a rendes forgalomban részt vevő járművekkel osztják majd meg. A tavaly októberben tartott versenyen hét latin-amerikai országból 30 csapat indult. A háromnapos esemény során 1060 kilométert tettek meg.

Ajánlott tartalom

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.