Napkollektorok fűtik a a kispesti uszodát

Európai Uniós pályázati támogatással, mintegy 80 millió forintos beruházás keretében megkezdődött a Kispesti Uszoda energetikai korszerűsítése.

Május közepétől már napkollektorok fűtik a medencék vizét. A munkálatokat ma megtekintette Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester és Lackner Csaba önkormányzati képviselő is. Tóth András, az uszoda igazgatója és Horváth Gyula projektmenedzser, a Kispest Kft. ügyvezetője mutatta be a vendégeknek a beruházást. Az uszoda 73 millió forint európai uniós pályázati támogatásból és 10 százalékos önkormányzati önrészből, összesen mintegy 80 millió forintból újul meg: 80 napkollektort szerelnek a tetőre, ezek fűtik a jövőben a medence vizét.

A bejárás után a polgármester elmondta, az önkormányzat folyamatosan költött az uszoda korszerűsítésére, csak tavaly 25 millió forint saját forrást biztosított az ablakok cseréjére és a világítás felújítására. A mostani, Magyarországon egyedülállónak mondható korszerűsítés újabb nagyon jelentős lépés az uszoda történetében, energiatakarékosabbá válik a létesítmény, mintegy 30 százalék energiát tud megspórolni a munka végeztével – hangsúlyozta Gajda Péter.

A projektmenedzsertől megtudtuk, a napkollektorok felszerelése együtt jár a tető és a tetőszerkezet teljes felújításával. Azért, hogy a kispestiek zavartalanul használhassák a medencét, védőhálót szereltek fel. Horváth Gyula elmondta, a komplexum teljes szennyvize és a medencék elhasznált vize is hőcserélőn keresztül folyik át, a napkollektorok mellett ez is melegíti majd a medencékbe bejövő vizet.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.