Megkezdődött a Cancúnt előkészítő utolsó klímacsúcs

Az északkelet-kínai Tiencsinben (Tianjin) hétfőn megkezdődött a november 29. és december 10. között Cancúnban megrendezendő ENSZ-klímacsúcs utolsó előkészítő konferenciája.

A hatnapos egyeztetésre 160 országból 2500 résztvevő érkezett a kínai metropoliszba. Az elemzők áttörést nem várnak, valószínűleg legfeljebb részterületeken születhet előrelépés.
Christiana Figueres, az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményének (UNFCCC) végrehajtását felügyelő titkárság vezetője a konferenciától “világos döntést” vár arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön a tárgyalóasztalra a mexikói Cancúnban december elején. A világszervezet májusban kinevezett új klímaügyi főfelelőse újságírók előtt hangsúlyozta: egy “elérhető és politikailag életképes csomagra” van szükség.

Környezetvédelmi szervezetek “bátor lépéseket” sürgetnek a klímavédelem terén. A Greenpeace azt követeli a gazdag országoktól, hogy fokozzák eddig tett kibocsátás-csökkentési vállalásaikat; a zöldszervezet szerint ezenkívül a klímavédelem finanszírozásának, a technológiai együttműködésnek és a fejlődő országok klímavédelmi támogatásának részletes mechanizmusairól is minél előbb egyezségre kellene jutni.
Az Oxfam nemzetközi segélyszervezet a gazdag országok által Koppenhágában beígért klímavédelmi alap feltöltését sürgette. A tavaly decemberi klímacsúcson a fejlett államok 30 milliárd dollárt ígértek 2010 és 2012 között a fejlődő világ klímavédelmi támogatására, s elkötelezték magukat amellett is, hogy 2020-ig együttesen évi 100 milliárd dollárt mobilizálnak ugyanerre a célra.
Ez az első alkalom, hogy a világ legnagyobb üvegházgáz-kibocsátójának és energia-felhasználójának számító Kínában tartanak ENSZ-klímacsúcsot.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.