Megkezdik a világ legnagyobb lítium­készletének a kitermelését

Bolíviában van a világ legnagyobb lítiumlelőhelye.

Becslések szerint az Andok hegyvonulataiban található, több mint 10 ezer négyzetkilométer kiterjedésű és 3656 méter magasan fekvő Salar de Uyuni felszíni sómező rejti a világ legnagyobb lítiumnyersanyag-készletét. A helyi kormány nem nyersanyagként exportálná a fémet, hanem feldolgozná azt és akkumulátorok formájában adná el. Ezt megerősítette Juana Olivares, a bolíviai akkumulátorgyár vezetője is. Evo Morales bolíviai elnök álláspontja az, hogy a lítium az új földgáz. A 2006 óta hivatalban lévő államfő pontosan tudja, hogy az ország számára a fém aranyat érhet.

A lítiumkitermelő program politikai igazgatója Juan Carlos Montenegro, aki a Heidelbergi Egyetemen tanult ásványtant. A szakember kijelentette, hogy egyelőre csak a Salar de Uyuni 0,4 százalékán, körülbelül 40 négyzetkilométeren fognak lítiumot bányászni. A programban a német ACI Systems Alemania (ACISA) és a bolíviai Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB) állami vállalat hoz majd létre közös céget, amely 2021-től évente 50 000 tonna lítium-hidroxidot fog kitermelni. Évente ekkora mennyiség kibányászása esetén a világ legnagyobb lítium-készlete 70 évre lesz elegendő.

Montenegro a a bolíviai külügy- és energiaügyi miniszterrel együtt utazott Németországba és írt alá együttműködési szerződést Peter Altmaier német gazdasági miniszterrel. Az első kitermelő és -feldolgozó üzemet a K-Utec cég tervezte. Wolfgang Schmutz, az ACISA vezetője közölte, hogy a közös vállalkozáson keresztül Németország évtizedek után először biztosítja magának a közvetlen hozzáférést egy fontos, helyi szintén nem elérhető nyersanyaghoz. Mindennek elsősorban a német autógyártók szempontjából van különösen nagy jelentősége, írta az sg.hu.

A lítium ára 2016 óta a kétszeresére nőtt és jelenleg már meghaladja a 13 000 dollárt tonnánként. Az első bánya várhatóan évente 15 000 tonna lítium-karbonátot állíthat majd elő, ezt egészítheti ki az évente 50 000 tonnányi lítium-hidroxidot termelő létesítmény. Mindkét nyersanyagra az akkumulátorgyártóknak van kiemelten szükségük. A várt mennyiség segítségével évente egymillió darab, több mint 300 kilométer hatótávolsággal rendelkező elektromos autó akkumulátorai készíthetők el.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.