Megkétszereződött a szélenergia-kapacitása Romániának

A gáláns támogatási rendszernek köszönhetően valóságos zöldenergia-boom alakult ki az elmúlt időszakban Romániában, a megújulós erőművek kapacitása már most eléri a cernavodai atomerőművét.

Három év alatt 1400 megawatt közelébe emelkedett Romániában a megújuló alapon működő erőművek termelési kapacitása, ami nagyjából megegyezik az ország egyetlen, a végső fogyasztás 20 százalékát adó cernavodai atomerőművének teljesítményével. A ténylegesen megtermelt zöldáram mennyisége egyelőre a lakosság 7-7,5 százalékának ellátására elegendő, azonban már bizonyossá vált, hogy Romániának nem jelent majd gondot azon EU-direktíva teljesítése, amely szerint 2020-ig a teljes energiafelhasználás 20 százalékát megújuló energiából kell fedeznie. Július végén a hálózatra kötött szélerőműparkok kapacitása meghaladta az 1390 megawattot, a biomassza-erőművek 26, a fotovoltaikus egységek pedig 2 megawatt teljesítményt képviseltek – derül ki az áramszállító Transelectrica legfrissebb adataiból.

Megkétszereződött a szélenergia-kapacitás
Elsősorban külföldi befektetők 2009 óta mintegy 2 milliárd eurót fektettek szélenergia-projektekbe Romániában, a parkok kapacitása 2011-ben közel 113 százalékkal nőtt a megelőző évhez képest. A folyamatban lévő fejlesztések arra utalnak, hogy a szélkerekek száma idén ismét megduplázódik, a zöldenergia elterjedésének dinamikája pedig Európába a hetedik helyre sorolja Romániát. A következő egy-két év várhatóan a napenergiáé lesz, a szakma a fotovoltaikus erőművek robbanásszerű elterjedésére számít, elsősorban a gáláns támogatási rendszer, illetve annak kifutása miatt. A romániai szélerőműpiac második legnagyobb szereplője, az Energias de Portugál adatai szerint Franciaországban 88,3 euró támogatás jár megawattóránként, Lengyelországban és Belgiumban ez az összeg 99,7 illetve 112 euró. Ezzel szemben a román állam ma több mint 136 euróval díjazza az energiatermelőt, az összeg egy év alatt 57 százalékkal emelkedett. A jelenlegi ártámogatást azonban csak a 2013 végéig üzembe helyezett naperőművek, illetve a 2014 végéig hálózatra kapcsolt szél- és más megújuló alapú erőművek vehetik igénybe.

Előtérbe kerül a napenergia
Romániában minden, szélenergiával megtermelt megawattóráért két zöld bizonyítványt kap az energiatermelő, a fotovoltaikus erőművekből származó, azonos mennyiségű áramért azonban hat egység jár. A környezetszennyező üzemek pedig 27 és 55 euró közötti összeget fizetnek a bizonyítványokért az előállítási technológia függvényében. Nem véletlen tehát, hogy nagy a tolongás a helyi energiapiacon, szinte hetente jelenik meg egy-egy új befektető, a hangsúly azonban láthatóan a fotovoltaikus erőművek felé tolódott.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.