Megkapta a szövetségi építési engedélyt a világ legnagyobb naperőműve Kaliforniában

Az Obama adminisztráció megadta az építési engedélyt a világ legnagyobb naperőművére a dél-kaliforniai Blythe-ban. A Kaliforniai Energia Bizottság (CEC) szeptember közepén adott zöld utat a projektnek.

Az erőmű kapacitása összesen 1000 megawatt lesz,  kétszer annyi, mint a tavaly Amerikában felépített erőművek összteljesítménye. Az eddigi legnagyobb naperőművek 200-350 megawatt maximális teljesítményre voltak képesek. A blythe-i erőmű lényegében négy ilyen összekapcsolásával épülne fel, amelyek közül az első már 2013-ban elkezdheti az áramfejlesztést.
Az erőmű az úgynevezett parabola alakú vályú (parabolic trough) technológiával termel majd áramot: a tükrök a napsugarak fokuszálásával hőtároló folyadékot melegítenek fel, amely hőcserélőben áramoltatva vízgőzt fejleszt turbinák meghajtásához. A Dél-kaliforniai Edison (SCE) áramszolgáltató vállalat az első két telep teljes termelési kapacitását megvásárolta.

A hatmilliárd dolláros projekt kivitelezője a német Solar Millennium AG és a Ferrostaal AG által alakított közös vállalat, a Solar Trust of America. Az amerikai kormány szerint a projekt kivitelezése 1.066 munkahelyet teremt, a kész létesítmény pedig közel 300 állandó munkahelyet biztosít majd a térségben, ahol még a kaliforniai 12,35 százalékos átlagnál is magasabb a munkanélküliségi ráta.
A szövetségi engedélynek köszönhetően a Solar Trust már az idén megkezdheti az erőmű kivitelezését és ezzel jogosulttá válik a 30 százalékos állami támogatás igénybe vételére.

Ajánlott tartalom

Kormány bejelentése: új napelemes pályázat indul

Az energiaügyi miniszter bejelentette a Napenergia Plusz program folytatását, pályázatot hirdetnek azoknak, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, és lehetőséget biztosítanak számukra energiatároló beszerzésére.