Megjelent a MEKH villamos energia rendszerhasználati díjakról szóló rendelete

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal villamos energia rendszerhasználati díjakról szóló rendelete, amely egyike a november 1-jei lakossági villamos energia árcsökkenést lehetővé tevő jogszabályoknak. A rendelet a díjakon túl azok alkalmazásának feltételeit is szabályozza. Rendezi többek között a közép/kisfeszültségre csatlakozók korábban sok esetben tisztázatlan viszonyait.

Az úgynevezett közép/kisfeszültségű tarifával elszámolható felhasználók körét is pontosítja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2013. október 16-án megjelent villamos energia rendszerhasználati díjakról szóló rendelete*. A korábbi szabályozás nem minden esetre vonatkozóan adott pontos útmutatást, hogy mely fogyasztó jogosult ezt az olcsóbb tarifát igénybe venni. Ebből számos panasz, valamint bírósági peres eljárás fakadt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a jelenlegi szabályozással azt oldja fel, hogy néhány szerencsésebb, a közép/kisfeszültségű transzformátorhoz közelebb lévő lakossági fogyasztó (általában társasház) tarifájának kedvezménye végeredményben az összes többi lakossági fogyasztó tarifáját terhelte. Ez ellentétes a szolidaritás elvével, amely szerint az ország egész területén, függetlenül az elosztói hálózat jellegétől és a transzformátortól mért távolságtól, minden lakossági fogyasztó számára egységes a villamos energia rendszerhasználat ára.

Közép/kisfeszültségű csatlakozásúnak azok számítanak, akik közel vannak a transzformátorállomáshoz.  Hogy ez mit is jelent, csak a most megjelent rendelet határozza meg pontosan. Ez korábban számos vitás esetet eredményezett. A jövőben az az úgynevezett nem profil elszámolású fogyasztó minősül közép/kisfeszültségűnek, amelynek a fogyasztásmérője a közép/kisfeszültségű transzformátorállomástól (a vezeték nyomvonal vízszintes vetületére vetítve) 3 méteren belül helyezkedik el. (A nem profil elszámolású fogyasztók azok a nagyobb, nem lakossági fogyasztók, amelyek rendelkeznek a fogyasztás időbeli alakulását mutató terhelési görbe regisztrálására alkalmas távlehívható fogyasztásmérő készülékkel.) A szabályozás megengedi, hogy azok, akik korábban használták ezt a tarifát, de az új meghatározás szerint már nem tehetnék ezt meg, 2014. év végéig még jogosultak maradjanak erre a kedvezményre.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.