Megjelent a háztartási gépek cseréjére kiírt pályázat

Megjelent a háztartási gépek cseréjére kiírt pályázat, a részletes pályázati dokumentáció csütörtöktől elérhető a kormányzati honlapon és az ÉMI Nonprofit Kft. honlapján – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 627,1 millió forinttal támogatják a háztartási gépek cseréjét.

A vissza nem térítendő pályázati támogatás lehetővé teszi a magyarországi lakhellyel rendelkező nyugdíjas és nagycsaládos magánszemélyeknek, hogy állami támogatással, csökkentett vételáron szerezzék be új, magas energiahatékonyságú hűtő vagy fagyasztó berendezéseiket.

A beruházások megvalósulásával minimum 10 százalékos energia-, vagy 20 kg/év szén-dioxid-megtakarítást szükséges elérni – közölte az NFM.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke a vételár 50 százaléka, de A+ kategóriájú gépek esetén maximum 25 000 forint, A++ és A+++ kategóriájú gépek esetén 35 000 forint gépenként.

A pályázatok az október 27-e és november 30-a közötti időszakban, illetve a támogatáshoz rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújthatók be, kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül. Ehhez a pályázóknak rendelkezniük kell ügyfélkapus regisztrációval a www.magyarorszag.hu kormányzati portálon, továbbá igazolniuk kell, hogy a háztartási nagygép üzembe helyezésének helyszínéül szolgáló ingatlan a tulajdonukban áll.

A részletes pályázati dokumentáció a kormányzati honlapon és az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatkezelő szerv honlapján (www.emi.hu) érhető el.

Az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, Szabó Zsolt múlt szerdán jelentette be, hogy három új lakossági energiahatékonysági pályázatra összesen 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre. Az egymilliárd forintos fűtéskorszerűsítési pályázat, valamint a háztartásigép-cserére kiírt 627,1 millió forintos pályázat után jelenik majd meg a nyílászárócsere-pályázat 1,1 milliárd forintos keretösszeggel.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.