Mégis lesz megoldás az energiatárolásra

Fogyasztási csúcsok kielégítésére kell az egész elektromos hálózatot méretezni, és ez növeli a költségeket.

Ha a megújuló energiaforrások vagy az atomerőművek által más időszakban megtermelt áramot el lehet raktározni, kevesebb erőműre lenne szükség, és ez csökkentheti az árakat is. Ma a legolcsóbb megoldás, hogy amikor túltermelés van a hálózatban, felszivattyúzzák a vizet egy magasabban lévő tározóba, majd amikor szükség lesz áramra, a generátorokra engedik. Az Egyesült Államokban és Kínában 2-3 ezer megawattos szivattyús-tározós vízerőművek is vannak. Nálunk a legújabb energiastratégia fel is veti hasonlók szükségességét. Rövidesen a napelemek és a szélerőművek által termelt áram ára a hagyományos energiahordozóké alá eshet, így a tárolásra még nagyobb igény lesz. Az intelligensen irányított smart grid, azaz az okos áramhálózat megjelenésével – a kereslet-kínálat alapján – valós időben határozható meg az ár, optimalizálva a kapacitásokat. A Feröer-szigeteken már működik is ilyen. Ott a 60 százalékban megújuló forrásokból származó villamos energia keresletét és kínálatát már szoftverek hangolják össze.

Házi energiatároló
Az ausztrál ZEN vállalat a múlt hónapban jelentette be a világ első igazi házi energiatárolóját. A Freedom Powerbank gyártását az ígéretek szerint januárban kezdik meg, és 29 ezer dollárért (körülbelül 6,3 millió forint) tervezik piacra dobni. A berendezés műszaki megoldásai mellett a szoftvere az igazi újdonság, mely automatikusan eldönti, mikor van szükség a hálózatról vagy a saját napelemekből, szélkerekekből termelt energia tárolására vagy visszatáplálására. A hűtőszekrénnyi méretű készülékben lítiumion-akkumulátorok találhatók. Ami az igazi újdonság, hogy egy olyan töltési és áramleadási technológiát fejlesztettek ki, amellyel jóval több ciklust tudnak az akkumulátorok kapacitásveszteség nélkül biztosítani az eddig megszokottnál. Az Energia nevű tanácsadó cég szerint 10 év múlva már 420 ezer ausztrál háztartásban lesz ilyen berendezés, azaz minden második napelemmel felszerelt otthonban. A kereslet nemcsak azért ugorhat meg, mert így a saját megtermelt áramot lehet elraktározni, hanem az olcsóbb éjszakai áramot is el lehet tárolni nappalra.

Hulladékból tároló
Problémás, hogy egy elektromos autó akkumulátor-rendszerével mit is lehet kezdeni élettartama lejárta után. Úgy tűnik, a General Motors az ABB-vel együttműködve megtalálta a megoldást: hálózati energia tárolására még évekig használhatók az autózáshoz már nem megfelelő tárolók. Az egyes cellák teljesítményét 111-ről 5 kW-ra veszik vissza, és levegővel hűtik. Ez is elegendő lehet azonban: a Duke Energy amerikai áramszolgáltató már teszteli is a berendezést, amely a fogyasztási csúcsok kielégítésében juthat szerephez.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.