Mégis lehet 100-as villanykörtét venni

Nem hagyományos égő, csak roppantul hasonlít rá: ezzel magyarázza az egyik legnagyobb áruházlánc, miért árusít olyan volfrámszálas izzót, amelyet már több mint három éve tilos forgalomba hozni az Európai Unióban. Az úgynevezett rázásálló égők azonban ugyanúgy pazarolják az áramot, mint a jól ismert, régi százas körték.

Átmenetileg ugyan, de mégis lehet a hagyományos volfrámszálas fényforrásokat kapni két hazai hipermarketlánc áruházaiban. Átlátszó burájú 100-as izzót 2009. szeptember 1. óta nem lehet gyártani az Európai Unió területén, és a raktárkészletek kimerülése után elvileg el kellett volna tűnnie a polcokról ennyi idő alatt. Sőt, 2012 szeptemberétől már 40-es izzókat sem lehet gyártani az EU-ban. 2013 elején mégis olyan reklámokat láthatunk, amelyekben ott virítanak a régről ismert 100-as izzók. A trükk a következő. Az Európai Unió ökodizájn-rendelete a háztartási célra gyártott izzókra vonatkozik, míg a most kapható fényforrásokat eredetileg ipari környezetbe tervezték. Az Auchan áruházakban tapasztalatunk szerint a Tungsram Resista márkanevű izzóját lehet kapni. Ennek a típusnak vastagabb a burája, és a volfrámszál nyolc ponton, rugalmasan van felfüggesztve benne, ezért jobban ellenáll a vibrációnak ipari környezetben. Az izzó egyébként nem különbözik az évtizedek óta megszokott fényforrásoktól: a felhasznált villanyáramnak ugyanúgy csak az 5 százalékát hasznosítja fényenergia formájában. Az energiatakarékossági skálán emiatt a két legrosszabb, vagyis az F vagy a G kategóriába sorolja be a gyártó.

Az ár vagy a fogyasztás a fontos?
“Az akciós újságban szereplő izzó nem hagyományos izzó, bár nagyon hasonlít rá, és egyszeri akcióról van szó” – mondta Gál Judit, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs menedzsere az [origo]-nak. “Eredetileg ez egy az ipari alkalmazásra szánt izzó, és mivel alacsony áron kapható, a háztartási felhasználása is népszerű. A hagyományos izzót kereső vásárlók részesítik előnyben” – magyarázta. Lapunk munkatársa szerint a Tesco hipermarketekben is kapható ugyanez az izzó, azzal a különbséggel, hogy ott külön felirat figyelmeztet rá, hogy ipari felhasználásra szánt termékről van szó. A Resistából várhatóan több tízezer darab fogy február elejéig, mert továbbra is töretlen a kereslet a hagyományoshoz hasonló izzók iránt – mondta az Auchan szóvivője. Egy dologban valóban verhetetlen a hagyományos volfrámszálas technológia: olcsó az energiatakarékos égőkhöz képest. Mennyi fényt bocsát ki egy izzó? Ezt fényáramban adják meg a világítástechnológiai szakértők, mértékegysége a lumen (lm). Ha valaki a százas izzók 1000 lumenjéhez hasonlóan világító, de energiatakarékos égőt keres, 800-1200 forintot kell fizetnie egy kompakt fénycsőért. Ha pedig csillárba szán erősebben világító fénycsövet, akkor 2200-2500 forintra számítson 2100 lumen fényáramért. Ehhez képest a rezgésálló izzók 150-180 forintba kerülnek. A két technológia különbsége az éves villanyszámlában jelentkezik. Ha valaki egy volfrámszálas 100-as izzót egy évben minden nap három órán át működtet, akkor mintegy 5500 forinttal növeli az áramszámláját. Ugyanennyi idő alatt körülbelül 1100-1250 forintba kerül a világítás egy százas égőnek megfelelő kompakt fénycsővel.

Amíg a készlet tart
Háztartási célú izzót azért is lehet még mindig megvásárolni, mert csak a gyártásukat állították le a kivezetésüket szabályozó uniós rendelet nyomán, de gyártói raktárakból még beszerezhető a termék. “A szabályozás a hagyományos égők forgalomba hozatalát tiltotta meg. Ha tehát egy gyártó öt évvel ezelőtt bevizsgáltatta a termékét és megszerezte rá a forgalomba hozatali engedélyt, akkor a terméket törvényesen lehet kapni addig, amíg kifutnak a készletek” – tájékoztatott Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársa.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. A hagyományos izzok előnye a modernebb rokonaikhoz képest első sorban az áruk első ránézésre,de vannak más előnyei is NEM MINŐSÜL VESZÉLYES HULLADÉKNAK,nincs hozzá szükség elektronikus gyújtásra sem külső sem a foglalatba pitetere.A mérete kisebb a legtöbb kompakt fényforrásénál.A gyártása egyszerű, mondhassuk energia takarékos. A fényük állandó nem vibrál nem zavarja a szemet,közel áll a természetes fényhez ,a fénye a felkapcsolás-tol kezdve 100% a lekapcsolásig.a fénycsövekhez és a kompakt fény csövekkel hasonlítva is esztétikusabbak.A fénycsövek “neon” lámpaestjei nem minden környezetben mutatnak esztétikusan ,fény hullámzó régebbi típusú gyújtással rendelkezőek halkan morognak,fényük színe a rikító kékes árnyalatútól (melyet fehérnek mondanak ) a borostyán sárga árnyalatig megvásárolható ,de a természetes fényt egyik sem közelíti meg (engem személy szerint zavar a fénye fényénél rozszabul látok)ahhoz hogy a természetes fényt közelítse a színe több típusú fénycső kombinációját kel használni ,ami újabb lámpatestek beszerelését és egy terveztetést von maga után. fényerő szabályzása nem megoltod a hagyományos izzókkal szemben.a kompakt fénycsövek bárki bármit állít még mindig nem tudnak a felkapcsolás után tejes fényerővel világítani ez a rövid ideig használt lámpáknál (pl folyóson,lépcsőházban, ) elég zavaró ,a méretük nem mindig megfelelő a régebben gyártót lámpaburákhoz, a fényerejük mi megvan adva hogy X fogyasztással Y fogyasztású hagyományos izzó fényét tejesíti a legtöbb esetben nem igaz jelenötösseben gyengébb a fényük! az hideg tükrös halogén “szpotok” fénye az jó de csak 1 irányba világítanak egy teret bevilágítani velük nehéz (ez vonatkozik a hasonló kialakítású led-es fényforrásokra is azzal a különbséggel hogy fényük úgy szint nem természetes ,fehér fényű led nincs ezt különböző trükkel próbálják kiküszöbölni, és az áruk is nagyon magas)ezeket a fényforrásokat speciális foglalatba lehet beépíteni ezért nem lehetnek a hagyományos zsinór menetel ellátott hagyományos izzok váltói ,csak lámpatest csere után.bár a halogén “szpotok” helyi megvilágításként nagyon jól alkalmazhatok ,bár nem energia takarékosak ,bár fény-hő arányuk jobb.Az újabban elterjedő zsinórmenetes led fényforrások nagyon drágák ,és fényük nem természetes ,bár a fény a felkapcsolás tol 100% ,és a fényforrások ma már sok kivitelben és alkalmazási területre kaphatok ,valószínűleg a fény-hő arányában ez a legjobb jelenleg.az ökó halogén izzok hasonlítanak legjobban a hagyományos izzókra mind formai mind fényszínében tekintve ,áruk sem túl magas a többi fényforráshoz képest ,sőt kedvező,fénye a felkapcsolás után 100% és nem vibrál bár hőt ez is termel de kevesebbet mint egy hasonló teljesítményű hagyományos izzó.
    ÉN NEM VAGYOK ELLENE AZ ENERGIA TAKARÉKOS VILÁGÍTÁSNAK ,DE MEGKEL TALÁLNI AZOKAT A VILÁGÍTÁSI MÓDSZEREKET MELYEK ÁRA FÉLHASZNÁLHATÓSÁGA MINÉL KÖZELEBB ÁLL AZ IZZÓSZÁLAS VILÁGÍTÁSÉHOZ ÉS A FÉNYE NEM ZAVARJA AZ EMBEREK SZEMÉT ,(olyan helyeken se ahol a fényforrás az ember /dolgozó/ feje felet van 50-60cm rel felfüggesztve s ezalatt dolgozik úgy hogy következő fényforrás közvetlen az előző emelet van és végeláthatatlan sorokat alkot /pl szerelősorok,varrodák,/mert most ezen helyeken a látást károsító szemet fárasztó hullámzó fényű fénycsövek vannak) REMÉLEM MINÉL ELŐBB KIFEJLESZTIK A TÖKÉLETES MEGOLDÁST,DE DAIGI IS NEM KELET VOLNA AZ EMBEREKET RÁKÉNYSZERÍTENI AZ ÚGYNEVEZETT TAKARÉKOS TECHNOLÓGIÁKRA