Meghaladta az egészségügyi határértéket a főváros légszennyezettsége

A főváros légszennyezettsége, a levegőben szálló por koncentrációja szerdán minden mérőállomáson meghaladta az egészségügyi határértéket, az adatok ugyanakkor nem érték el a szmogriadó tájékoztatási küszöbértékét.

Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kiemelte: a jelenlegi, szmog közeli helyzet nem igényel külön lépéseket, a levegő minőségének esetleges további romlásáról tájékoztatják a fővárosiakat.
Tarlós István főpolgármester szerdán nem zárta ki, hogy a tájékoztatási fokozat a következő két napban életbe léphet. A szmogriadónak két fokozata van: az egyik a tájékoztatási, a másik a riasztási fokozat – emlékeztetett a városvezető. Hozzátette: a főpolgármesternek az előbbi esetében kötelező tájékoztatnia a lakosságot, továbbá joga van felkérést tenni bizonyos tiltásokra. Példaként említette, hogy a kerületi jegyzőket felszólíthatja arra, fokozottan ellenőrizzék az avarégetéseket vagy a járművek alapjárati működését.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján olvasható adatok szerint szerda délután 3 órakor a levegőben szálló por koncentrációja Pesthidegkúton az egészségügyi határérték 189,6 százaléka volt; a Széna téren 166,8 százalékot, a Teleki téren 154 százalékot, az Erzsébet téren 143 százalékot mértek.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.