Megfontoltság és környezettudatosság: Irodapiaci körkép

Megfontoltak és egyre környezettudatosabbak a magyar vállalatok – ez derül ki a Skanska Office Index felmérésből, amely 2009 őszén három országban vizsgálta az irodapiac helyzetét.

A Gfk kutatásán alapuló, Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon elvégzett vizsgálatból kiolvasható, hogy a válaszadók 83%-a tesz lépéseket a környezeti hatások csökkentésére.

– A magyar válaszadók többsége úgy gondolja, hogy a pénzügyi szempontok a leglényegesebbek az új iroda kiválasztásánál. Ugyanakkor látható, hogy a környezettudatosság egyre fontosabb a cégek számára. A Skanskánál évek óta dolgozunk energiahatékony irodaházakkal, jelenlegi projektunk, a Népliget Center jó példa arra, hogyan kombinálhatjuk az irodaházak esetében az energia- és költségmegtakarítást. – mondta Andreas Lindelöf a Skanska Property Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A 2009 őszén a Gfk által végzett telefonos közvélemény-kutatás során országonként 200 céget kerestek meg Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon. A korábbi évek 50 fő vagy 500 négyzetméter, minimum létszám és terület kritériuma az idei évben kibővült a nem kevesebb, mint 20 fős dolgozói létszámmal, illetve legalább 200 négyzetméteres irodával rendelkező cégekre. Ennek köszönhetően nagyobb számban vettek részt a kutatásban a kis- és középvállakozások. A változás nem véletlen, hiszen az elmúlt év tapasztalatai azt mutatják, hogy ezek a cégek nagy szerepet játszhatnak az üresen álló irodaházak feltöltésében.

A felmérés kérdéseire adott válaszokat az idei évben is egyértelműen befolyásolták a gazdasági válság negatív hatásai.

Üzleti elvárások

Míg a 2008-as kutatás során még a magyarországi válaszadók 55%-a ítélte saját iparágát fejlődőnek, addig 2009-ben már csak 29%-uk vélekedett így. A megkérdezettek 42%-a stagnálónak látja jelenleg saját iparágát. Ugyanígy kevesebben nyilatkoztak bizakodóan a dolgozói létszám várható növekedését illetően: a korábbi 34% helyett már csak 25% számol létszámnövekedéssel, 14% pedig határozottan létszámcsökkenést prognosztizál. A válaszokból az is kiderül, hogy a megkérdezettek 67%-a úgy gondolja, hogy ebben az évben is a korábbi irodájában marad. Ugyanakkor azok, akik új irodát keresnek, egyre nagyobb arányban veszik figyelembe a környezetvédelmi szempontok megvalósulását.

Környezettudatosság

A környezettudatos ingatlanok jellemzőinek felsorolásánál a válaszadók 85%-a úgy véli, hogy a csökkentett energia-felhasználás fontos tényező, a megújuló energiaforrásokat 70%-nyian, míg a környezetbarát anyagok használatát 61%-nyian nevezik meg. A felmérésben résztvevők 83%-a – 11%-kal magasabb arányban, mint a megelőző évben – tesz lépéseket a környezeti hatások csökkentésére, így szelektíven gyűjtik a hulladékot, energia-hatékony világítótesteket használnak, összegyűjtik a használt elemeket. A környezettudatos irodaházakat minősítő programokról viszonylag kevesen értesültek; a megkérdezettek mindössze 11%-a hallott eddig az Európai Unió GreenBuilding programjáról, ennek ellenére 27%-nyian vélekedtek úgy, hogy érdekelné őket egy környezetvédelmi tanúsítvány megléte egy új iroda kiválasztásakor.

Nemzetközi körkép

A nemzetközi eredmények összehasonlításakor látható, hogy a gazdasági válság leginkább a magyar vállalatokat tette pesszimistává: míg a lengyel válaszadók 68%-a, a csehek esetében 54% gondolja saját iparágát fejlődőnek, addig a magyar megkérdezettek csak 29%-a vélekedik hasonlóan – ezzel a megelőző kutatáshoz képest 26%-os csökkenést produkálva. Pozitívum ugyanakkor, hogy Magyarország élen jár a környezettudatosság kérdésében, mivel a legmagasabb arányban (83%) a magyar válaszadók tartották fontosnak a környezeti hatások csökkentését, szemben a csehekkel (79%) és a lengyelekkel (54%).

A Skanska Office Index kutatás célja, hogy felmérje az irodapiac szükségleteit, képet adjon az irodai ingatlanok bérlése kérdésében döntésképes cégvezetők igényéről és véleményéről. Ez a harmadik átfogó felmérés, amely a cseh, a lengyel és a magyar irodaházi ingatlanpiac helyzetéről készül. Az adatokból az is kiderül, a környezetvédelmi szempontok mennyiben játszanak fontos szerepet a döntéshozók számára az ideális iroda kiválasztásánál.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.