Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / Megérkezett az első elektromos hajtású Ikarus busz
Tudj meg többet: Elektromos autó

Megérkezett az első elektromos hajtású Ikarus busz

Az egykor jobb időket élt Ikarus újraéledését sokan várják Fejér megyében, és úgy néz ki, a folyamat elindult.

Két évvel ezelőtt két csoda szép Ikarus-trolit gyártottak le, amelyek ma is róják a főváros utcáit. Idén a honvédség rendelt meg Ikarus-fejlesztésű dízelmotoros, többfunkciós buszokat, melyekből már több mint ötvenet le is szállított a gyár. A zöld járgányok építésének kezdetén sokan kijelentették: a csoda bekövetkezett. De az Ikarus fejlesztői minél gyorsabban szerették volna kinöveszteni új lábukat, ezért együttműködést kötöttek a kínai CRRC cégóriással, amelynek fő profilja ugyan a vasútgyártás, de a buszokat is jól ismerik. A kínaiak önhordó vázat adnak, melyben bent van a villanymotor is, ezt öltöztették fel a fehérvári üzemben, és így született meg az Ikarus CRRC elektromos városi busz.

A motor 160 kW teljesítményű, ami 218 lóerőt jelent. A motorra közvetlenül kapcsolják a kardántengelyt, azaz nincs se sebességváltó, se kuplung. A 12 méter hosszú busz átlagosan 1,2 kWh/km teljesítményt emészt fel az akkumulátorból, ami így terheléstől és időjárástól függően 200-250 kilométerre viszi egy töltés után a járgányt – ez Fehérváron 11 járatot képes pótolni! A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Rekord szinten a hazai elektromos autó forgalomba helyezések

A negyedével csökkenő teljes piaci forgalom közepette nőtt az elektromos járművek részaránya az Európai Unióban az első negyedévben forgalomba helyezett új autók között - derül ki az európai autógyártó vállalatok szakmai képviselete, az ACEA kedden publikált jelentéséből.