Megépülhetnek az első búbos ökoházak Magyarországon

Egy aprócska kunyhóban ugyanannyi boldogság lakhat, mint egy hatalmas palotában. Búbosházak építésére elsőként kapta meg Magyarországon a hivatalos engedélyt egy szakmai közösség.

Három magánszemély alapította meg a Szupervályog Magyarország Munkacsoportot, melynek tagjai 2011 óta önerőből dolgoznak azért, hogy a hazai vályogépítészet hagyományainak és a modern technológiának az ötvözésével egy olyan építési alternatívát nyújtsanak, amely közelebb viszi az embereket az otthonuk megteremtéséhez.

Nádtetős kupolás présház, élőtetős dombház

Fontos mérföldkő a szupervályog „hazai életében”, hogy 2015. július 2-án megkapták a Búbosházak – nádtetős kupolás présház, illetve élőtetős dombház – hatósági építési engedélyét. Ez az első olyan hivatalos építési terv és engedély Magyarországon, amely a szupervályog-technológia minden előnyét kihasználó, különleges formavilágú, kupolás-boltozatos szerkezetű szupervályog falazatú dombházra, illetve egy nádtetős présházra készült. Mindkét házat lakóháznak tervezték, alkalmazkodva a hazai éghajlati viszonyokhoz és igényekhez. A körültekintő tervezésnek – például a házak kompakt formája, a helyiségek ideális beosztása – és a természetes nádpalló hőszigetelésnek, a nádtetőnek – a dombháznál a földtakarásnak – köszönhetően mindkét ház energiatakarékos „A” energetikai besorolást kapott.

Hogyan született a szupervályog iránti elkötelezettségük? Mi volt a motiváció? – kérdeztük Dr. Kovács Mónika Erikát, a munkacsoport vezetőjét.

-

Privát életünkben, a munkánk során mindannyian azt tapasztaltuk, hogy növekszik az emberek tudatossága, a környezetükért vállalt felelőssége, sokan készen állnak a változtatásra, a valódi emberi értékek újrafelfedezésére, így a szupervályog-technológia megismerésére is. Ennél jobb motiváció aligha lett volna. Nagy fába vágtuk a fejszénket: a szupervályog-építés alapjainak elsajátítása után több mint 4 éve önerőből dolgozunk a technológia hazai bevezetésén.

Milyen eredményekkel?

Hazánkban számos akadályt kellett leküzdenünk. A szokatlan technológiának, az iparilag előállított drága építőanyagokra és a túlszabályozott építési előírásokra alapuló rendszernek nem érdeke az egyszerű, helyben kitermelt vagy újrahasznosított anyagok használata, vagy éppen a saját kezű, illetve kalákás építkezés. Ennek ellenére töretlenül haladtunk előre. Egyszerűbb mintaépítményeken kipróbáltuk a technológia alapvető fogásait. Kidolgoztuk az építés oktatásának menetét és írásos szakmai anyagát, számos tanfolyamot tartottunk, hogy egyre többen saját kezűleg is elsajátíthassák a gyakorlati tudnivalókat, és folyamatosan munkálkodunk a technológia egyre szélesebb körű megismertetésén. Mára megérett az idő arra, hogy továbblépjünk, azaz felépítsük az első, általunk megálmodott szupervályog-lakóházat, a Búbos Ökoházat. Ennek előkészületei most folynak.

-

Mi a szupervályog-építés lényege?

A szupervályog tulajdonképpen egy szuperhosszú vályog- vagy földhurka, egyfajta „instant” és hajlékony „falgenerátor”, amivel tetszőleges hosszúságú sorokat lehet formálni megszakítás nélkül. A földdel töltött zsákokból vagy tömlőkből ívelt vagy egyenes falakat, boltozatokat, kupolákat formálunk. A földzsák sorokból kialakított szerkezet – különösen, ha az épület tervezésénél kihasználjuk az ívelt formák, a boltív, kupola statikai előnyeit – lehetővé teszi, hogy stabil és tartós, a környezeti katasztrófáknak – árvíz, szélvihar, földrengés, tűzvész – ellenálló, változatos építési formákat hozhassunk létre földből, egyszerű és környezettudatos módon.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.