Megemelik az elektromos autókra adott támogatást Németországban

Az elektromos autók vásárlásához nyújtott együttes támogatások folytatásáról állapodott meg hétfőn este a német kormány a német autóipar szereplőivel – közölték mindkét részről a dpa német hírügynökséggel.

A terv értelmében megemelik az egész iparágat érintő támogatásokat, és a szubvenciók rendszerét újabb öt évre, 2025 végéig kiterjesztik. A több mint három éve bevezetett autóvásárlási prémiumok 2020 végéig vannak érvényben. Az elektromos autók tömeges piaci bevezetését célzó, úgynevezett “autó-csúcson” Angela Merkel kancellár, valamint a szövetségi kormány néhány minisztere és tartományi miniszterelnökök mellett a VDA autóipari szövetség és az autógyártó cégek vezetői, beszállítók és a szakszervezetek vettek részt. Megállapodásuk értelmében a 40 ezer euró (mintegy 13 millió forint) vételár alatti autók fogyasztói támogatását 4 ezerről 6 ezer euróra fogják emelni. Az ugyanilyen árkategóriába tartozó plug-in hybrid járművek vásárlási támogatását pedig 3 ezerről 4,5 ezer euróra. A terv szerint, amelybe a dpa betekinthetett, a német szövetségi kormány és az iparági szereplők a jövőben is egyenlő részt vállalnak az elektromos autózás bevezetésének szubvencionálásából. A csúcstalálkozó előtt nem lehetett tudni, hogy mindkét fél hajlandó-e folytatni ezt a sémát, bár a Volkswagen csoport már jelezte, hogy hajlandó erre. A jelenleg érvényben lévő szubvenciós kerethez a német kormány és az autógyártók egyaránt 600 millió euróval (több mint 197 milliárd forint) járultak hozzá.

A csúcstalálkozó napirendjén szerepelt emellett annak a megvitatása, hogyan gyorsítsák fel a töltőállomások országos hálózatának kiépítését – ami kulcsfontosságú az elektromos autózás leendő sikerének szempontjából. Németországban jelenleg 21 ezer töltőállomás működik, ami messze elmarad Angela Merkel hétfőn este említett elképzelésétől, miszerint a következő évtizedben egymillió töltőállomást kellene telepíteni. A kancellár hozzátette, hogy a kormány ehhez 3,5 milliárd euró (mintegy 1150 milliárd forint) támogatást biztosít. Az “autó-csúcs” előtt Angela Merkel részt vett a Volkswagen elektromos személyautója, az ID.3 sorozatgyártásának elindításán, Zwickauban.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.