Megduplázta villamos energiatermelő kapacitását a felsődobszai vízerőmű

Közel 1MW-ra, azaz több mint a duplájára nőtt a 100 éves felsődobszai vízerőmű kapacitása. A több, mint 900 millió forintos beruházás keretében megújult műemlék vízerőmű teljesítménynövelő átépítését mintegy 376 millió forinttal támogatta a KEOP pályázati konstrukció keretein belül az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat.

A borsodi Felsődobszán, a Hernád torkolatától 84 km-re létesült áramtermelő egységet 1906-ban kezdték építeni és hat évv

A borsodi Felsődobszán, a Hernád torkolatától 84 km-re létesült áramtermelő egységet 1906-ban kezdték építeni és hat évvel később helyezték üzembe, 2db 220 kW teljesítményű turbinával. Az első gépészeti és villamos berendezéseket a Ganz és Társa szállította. Az erőmű az 1945 utáni évtizedekben került az ÉMÁSZ tulajdonába, majd 2009-ben műemlékké nyilvánították. Az energiatermelés mellett az volt a cél, hogy az ipari muzeális értéket jelentő egységet életben tartsák. A felújítás után kiáltó erőmű üzemeltetését 2004-ben vette át a Sinergy Kft. és kezdte el vizsgálni a korszerűsítés lehetőségeit.

A tulajdonos ÉMÁSZ NYRt és az üzemeltető Sinergy Kft. 2010-ben döntött a vízerőmű fő berendezéseinek cseréjével egybekötött teljesítménynövelő átépítés mellett. A több mint 900 millió forintos, Sinergy Kft. által megvalósított beruházás keretében korszerű turbinák épültek be, amelyeknek köszönhetően a vízerőmű villamos energiatermelő kapacitása közel a duplájára, 940 kW-ra növekedett.

A felújítási projekt keretében megtörtént az összes technológiai berendezés cseréje, valamint a vízi műtárgyak és az erőmű gépházának átépítése is a műemlékvédelmi és környezetvédelmi követelményeknek megfelelve. A Sinergy Kft. a KEOP-4.4.0/A/09-2010-0094 azonosító számú projekt keretében 376.064.875 forint vissza nem térítendő támogatást kapott, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetés társfinanszírozása biztosított. A támogatási szerződést 2011 novemberében írták alá a felek, ezt követően Sinergy Kft. az osztrák Kössler Gmbh-tól rendelte meg a modern Kaplan csőturbinákat.

Az új turbináknak és a Hernád vízének köszönhetően csökkenni fog a CO2 kibocsátás Magyarországon, hiszen egy megújuló energiaforrásra építve növeltük a villamos energiatermelésünket – mondta Papp András, a Sinergy Kft. ügyvezető igazgatója a felsődobszai vízerőmű újraindítási ünnepségén. Hozzátette: fontos állomás ez a társaságcsoport életében, mely elkötelezett az energiatakarékosság, a környezetvédelem és a zöldenergia-megoldások mellett. Bízik benne, hogy a most átadott beruházást több, a régióban tervezett megújuló energiaforrás alapú projekt is követi, hiszen a Sinergy Kft. 2013 elején több pályázatot is benyújtott KEOP támogatásra és a pályázatok sikere esetén ezek finanszírozási forrása is biztosítottá válik. Ez a projekt is hűen tükrözi a Sinergy Kft. és tulajdonosa, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport elkötelezettségét a környezet védelme és a fenntartható fejlődés iránt és azon szándékát, hogy hozzájáruljon Magyarország sikeres megújulásához, a Nemzeti Energiastratégia és a Magyar Kormány energiapolitikai célkitűzéseinek megvalósításához.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).