Megduplázná első félévi forgalmát a Bács-Zöldenergia Kft.

A tavaly augusztusban alakult kecskeméti Bács-Zöldenergia Kft. az idén 40 millió forint árbevételre számít, vagyis a második fél évben megismétli az első féléves teljesítményét, pedig a zöldenergia terén június óta megszűnt az állami támogatás – mondta Várnai Jenő, a társaság ügyvezetője kedden az MTI-nek.

A cégnek nettó 5,2 millió forintos rendelésállománya van már a második félévre, az ügyvezető ezért bízik abban, hogy első félévi nettó 20 millió forint körüli árbevételük az év végére akár meg is duplázódhat.
A növekedési terveket ugyanakkor nem segíti, hogy a második félévben már nincs támogatás a zöldenergetikai beruházásokra Magyarországon. Az egészen 2010. június 17-ig tartó lakossági pályázati lehetőséget ugyanis – a “Klímabarát Otthon Pályázatot”, ZBR-EH-09 kódszámmal – forráshiányra hivatkozva befagyasztották – mondta Várnai Jenő.
Várnai Jenő kifejtette: a társaság célja a megújuló energiaforrások kiaknázásának népszerűsítése, terjesztése komplett rendszermegoldások formájában. A “zöldiparban” nem jellemző, hogy valaki mondjuk csak napelemet vásárol – bár van példa erre is -, a megrendelők inkább projektekre szerződnek.

Így a hőszivattyúkat, szélgenerátorokat, napkollektorokat, napelemeket és design generátorokat kínáló Bács-Zöldenergia Kft. stratégiai partnerei között az importőrök és gyártók mellett szerepelnek környezetvédelmi mérnöki irodák, építőipari generálkivitelezők és elektromos fővállalkozók is.
Az eddigi tapasztalatok bíztatóak, leginkább a napkollektorokat és a napelemeket kedvelik a vásárlók, ezeket szinte egyenlő arányban veszik – mondta az ügyvezető. A szélgenerátorokra már jóval kisebb a kereslet – tette hozzá.
Egy napelem beruházás költsége családi ház esetében 1,5 millió forinttól akár 50 millió forintig is terjedhet, a fogyasztói szokásoktól függően. Amennyiben például valaki havi 5-6 ezer forintos villanyszámláját nem akarja fizetni, ezt megoldhatja 1,5 millió forintos ráfordítással. Napkollektorral ugyanakkor egy négytagú család melegvíz igényét 1,1-1,2 millió forint körüli költséggel már meg lehet oldani. Egy 120-130 négyzetméteres háznál a napkollektoros fűtésrásegítés pedig körülbelül 2,5 millió forintba kerül.

Az Energia Központ Nonprofit Kft. honlapján közölt információk szerint a Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogramra beérkezett pályázatok támogatási igénye lefedte a rendelkezésre álló 2 milliárd forintos keretösszeget. Erre való tekintettel a pályázati útmutatóban foglaltak alapján az alprogramot 2010. június 16-án lezárták.
Ez a támogatás jól működött, jövőre is nagy szükség van rá – mondta a Bács-Zöldenergia Kft. cégvezetője. Kifejtette: a pályázat a beruházások bruttó beruházási összegére 30 százalékos támogatást, s az épület energetikai kategóriájától függően 300 ezer-1 millió forint közötti többlettámogatást biztosított a beruházóknak.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.