Megdőlt az idei áramfogyasztási rekord

Hétfőn mérték az idei nyár eddigi legnagyobb terhelését, a napi csúcs 6200 megawatt körül alakult – írja a Napi Gazdaság. A magyar villamosenergia-rendszer elegendő tartalékkal rendelkezik.

Az előző hétvégén a nagy meleg hatására egy átlagos nyári időszakhoz képest mintegy 10 százalékkal nőtt az ország áramfogyasztása, az idei nyár legnagyobb terhelését hétfőn mérték, a napi csúcs 6200 megawatt körül alakult, hasonlóan a tavaly nyári csúcsértékekhez – írta az origo.hu szerdán. A lapnak a rendszerirányító Mavir Zrt.-nél elmondták, hogy egy-egy kánikulai napon, 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött, minden további egy fokos hőmérséklet-emelkedés 60-100 megawatt terhelésnövekedést jelent, elsősorban a tömegesen beindított légkondicionálók miatt. A magyar villamosenergia-rendszer egyébként elegendő tartalékkal rendelkezik, a 2007-es, helyenként a 40 fokot is meghaladó hőségben az eddig mért nyári rekordot jelentő 6320 megawattos igény sem jelentett gondot.

A Mavir adatai szerint az év eddig eltelt időszakában az áramfelhasználás a tavalyinál alacsonyabb, a fogyasztás kánikula miatti növekedésében azonban nincs érdemi eltérés a korábbi évekhez képest. Az elmúlt tíz évben kiegyenlítődés indult a téli és a nyári csúcs között, a két csúcsérték különbsége harmadára, a kezdeti 20 százalék körüli eltérésről 6 százalékra csökkent. Az áramfogyasztás napi csúcsa a mostani időszakban mindig 13 óra körül van, kivéve a hétvégéket, akkor este 9 és fél 10 közé esik.  Magyarország hagyományosan áramot importál, csupán időszakosan (például ünnepnapokon vagy hétvégéken hajnalonta) fordul elő nettó export.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.