Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Megdőlt a szélenergia rekord
Tudj meg többet: Szélenergia

Megdőlt a szélenergia rekord

A szélenergia versenybe egyre többen beszállnak, de ha csak az Amerikai Egyesült Államokat nézzük, akkor Texas nem kis előnyre tett szert az országban végbemenő szélturbina létesítésben.

Újdonság az alternatív energia piacán: Texasnak sikerült megdöntenie az Egyesült Államok szélenergia termelésének rekordját, amikor 6272 megawatt energiát termelt – 19 százaléka a teljes villamos energia összetételének. Az állam, amely az ország vezető pozíciójában van a szélenergia termelésben, csak 6,2 százalékot termelt a múlt évben szélenergiából.
Jelenleg, Texas a villamos energiájának több mint 19 százalékát képes előállítani szélenergia által a jelenlegi turbina létesítményeinek következtében. A probléma az, hogy hiányoznak azok az átviteli vezetékek, amelyek elviszik az energiát a nagyobb városokba, ahol a leginkább szükség van rá. Az állam tervei között szerepel egy 5 milliárd dolláros befektetés a vezetékek létesítése érdekében, amely a szélenergiát fogja szállítani nyugat Texasból olyan városokba, mint Houston vagy éppen Dallas. Összességében, az Egyesült Államok azt reméli, hogy az energiájuk 20%-át szélturbinák által fogják termelni (mindezt 2020-ig tervezik).

Ajánlott tartalom

Elkezdték összeszerelni a fúziós erőművet

Az Energiatudományi Kutatóközpont (EK) mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődött a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének, az ITER-nek (International Thermonuclear Experimental Reactor) az összeszerelése kedden a franciaországi Cadarache-ban.