Megdőlt a melegrekord

Kedden harmadfokú hőségriadóra fokozta és péntek éjfélig meghosszabbította a korábban kiadott riasztását az országos tiszti főorvos – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden.

Közleményükben azt írták: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a mediterrán térségből továbbra is meleg és száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe. A jelenlegi számítások szerint pénteken a hűvösebb levegő első hulláma a nyugati, északnyugati országrészt már eléri, így ott mérséklődik a nappali felmelegedés, de a középső és a keleti területeken csak a hétvégén gyengül a kánikula. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ mindenkit arra kér, hogy a nagy melegben tegye meg a szükséges óvintézkedéseket. Szerdán és csütörtökön 35 foknál is melegebb lehet, péntektől némileg mérséklődhet a kánikula, vasárnap az ilyenkor szokásosnak megfelelő 25-30 fok várható.
Az országos tiszti főorvos által csütörtök éjfélig elrendelt másodfokú hőségriasztás mellett a meteorológiai szolgálat a napi előrejelzés alapján szerdára már az ország legnagyobb részére a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adta ki, e szerint ezeken a területeken a napi középhőmérséklet várhatóan tartósan 27 fok felett lesz. Emellett a többi megyére – Vas, Zala, Somogy és Nógrád – másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ. Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás, átlagértéke is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket. Ez azt jelenti, hogy a napon 15 perc alatt is le lehet égni. A hőmérséklet maximuma szerdán és csütörtökön több helyen elérheti, néhol meg is haladhatja a 35 fokot. Péntektől egy hidegfront következtében némileg mérséklődik a meleg, ekkor kevéssel 30 fok alatti hőmérsékleti maximumra számítanak. Vasárnap az ilyenkor szokásos hőmérséklet, 25-30 fok várható.

Bugacon volt a legmelegebb
Az OMSZ adatai szerint az országos és a budapesti napi melegrekord is megdőlt kedden: Bugacon 35,5, a fővárosban 34,8 fokot mértek. Az országos napi melegrekord eddig 35,3 fok volt, amelyet 1968-ban Miskolcon mértek. A fővárosban ezen a napon eddig 1986-ban volt a legmelegebb, 33,6 fok. Újpesten most ennél is többet mértek, így az új budapesti melegrekord 34,8 fok.

A mentőket is többször riasztották
Kedden már érezhető esetszám-emelkedésről számoltak be a mentők, a nagy melegben az átlagosnál 10-15 százalékkal több rosszulléthez riasztották őket. Elsősorban a fővárosban és a nagyobb városokban nőtt meg a mentők forgalma, továbbra is jellemzően rosszullétekhez, ájulásos esetekhez riasztották őket. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai – a korábbi tapasztalatok alapján – attól tartanak, hogy a kánikula tartóssá válásával még több, esetleg még súlyosabb problémákat okoz a hőség – mondta Győrfi Pál szóvivő.

Az erdőtűznek is nagyobb az esélye
Magyarországon évente több ezer helyen keletkezik erdő- és vegetációtűz – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az idén már több mint 1.700 erdőtűz keletkezett, a legnagyobbnál, Bugacon több mint 1.100 hektár erdő égett le, és mintegy hat napig tartott a tűz eloltása. Megjegyzik: habár az erdőtüzek keletkezése több tényezőtől is függ, a tüzek 99 százaléka mégis emberi eredetű, túlnyomórészt gondatlanságra, ritkábban szándékosságra vezethető vissza. A NÉBIH arra hívja fel a figyelmet, hogy senki ne dobja el a cigarettacsikket, az erdőben csak a kijelölt helyen szabad tüzet gyújtani, és a kertben is csak akkora tüzet rakjon mindenki, amiből a szél nem tud elvinni izzó zsarátnokokat, ne hagyják a szabadtéri tüzet őrizetlenül. Az erdőtűzveszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter, vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül sem szabad tüzet rakni.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.