Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Megállt a hazai háztartásokban használt gépek elöregedési folyamata

Megállt a hazai háztartásokban használt gépek elöregedési folyamata

Megállt a Magyarországon használt háztartási gépek elöregedésének folyamata tavaly, ugyanakkor még mindig magas az idős készülékek aránya – mondta Mészáros Fanni, az APPLiA Magyarország Egyesülés cégvezetője a szervezet szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A szakember ismertette: 2009-2015 között folyamatosan nőtt a hazai háztartásokban a nyolc évnél idősebb készülékek aránya, de legújabb felmérésük szerint 2017-re megtorpant ez a tendencia, amiben egyértelműen látható a csereprogramok kedvező hatása. Ugyanakkor a használatban lévő hazai hűtőgépek több mint 57 százaléka nyolc év feletti, több mint 43 százaléka 11 év feletti, és csaknem 11 százaléka idősebb 19 évesnél. A mosógépek esetében több mint 45 százalék a nyolc év feletti, csaknem 33 százalék a 11 év feletti, és csaknem 10 százalék a 19 év feletti készülékek aránya.

A környezetterhelést tekintve a 8-10 évenkénti csere lehetne ideális, az APPLiA Magyarország ezért szükségesnek tartja az Otthon melege programban a háztartási nagygépek csereprogramjának folytatását. Az európai háztartásigép-gyártó és forgalmazó vállalatok érdekképviseleti szervezete, a CECED megalakulása után 60 évvel új nevet – APPLiA Europe – és új arculatot kapott ebben az évben. A több mint 13 éve működő hazai szervezet APPLiA Magyarország Egyesülés néven folytatja a munkát, a szervezet 17 gyártót és több mint 25 elektronikaikészülék-márkát képvisel Magyarországon.

Mészáros Fanni felidézte, a legutóbbi, 2017 októberében indított csereprogram keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 61 500 támogatási kérelmet hagyott jóvá hűtőgép, fagyasztó, mosógép vagy mosó-szárító gép kedvezményes cseréjéhez. Így a közeljövőben tovább csökkenhet az idős készülékek aránya a háztartásokban. Az állami támogatással megvalósuló cserékkel a háztartások villany- és vízszámlája jelentősen csökken, a program eredményeként elért szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével pedig Magyarország könnyebben teljesítheti az uniós energiahatékonysági célok elérését – hangsúlyozta.

Az APPLiA Europe tavaly indította el Európában a mosogatógépek cseréjének programját, amelyhez a hazai szervezet is csatlakozott. Erről hamarosan egyeztetnének a fejlesztési tárcával – jelezte az egyesülés cégvezetője.
A kezdeményezés hátterében az energiafogyasztás mellett a vízfogyasztás csökkentése áll. Ha azokban az uniós háztartásokban, ahol kézzel mosogatnak, mosogatógépre váltanának, egy év alatt 6141 milliárd liter vizet lehetne megtakarítani. Mészáros Fanni kitért arra is, Magyarországon a háztartások nagy része inkább javíttat, mint cserél, ha elromlik a készüléke, egyre súlyosabb gond ugyanakkor, hogy a háztartásigép-szerelők lassan nyugdíjba mennek, és nincs utánpótlás. A javítás a cserével szemben a körforgásos gazdaság egyik kiemelt célkitűzése, ezzel ugyanis megelőzhető az egyre gyorsabbá váló hulladékképződés – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy az APPLiA ezért megkezdte egy új, modern képzés kidolgozását.

Ajánlott tartalom

Ilyen okos közlekedési lámpákat még biztos nem látott

Bécsben 1.300 közlekedési lámpa közül 200 régi nyomógombosat küldenek nyugdíjba, helyüket pedig okos kamerával ellátott lámpák veszik át.