Megállíthatatlanul növekszik az európai szélenergiaipar

A szélenergia 2020-ra az EU áramigényének 12 százalékát fogja adni, jelentős mértékben hozzájárulva a 20-20-20-as célok teljesüléséhez – derül ki az EB jelentéséből.

A legnagyobb mértékben Dánia támaszkodik a szélenergiára, tavaly elérte a 40 százalékot ennek az energiaforrásnak az arénya az áramtermelésükben. Írország, Portugália és Spanyolország a végső energiafelhasználásban 19-25 százalékos részesedést ért el. További 15 tagország ért el 4 százaléknál nagyobb arányú szélenergia termelést.

MIndeközben a szélenergia iparban érdekelt berendezésgyártók is szép számokat tettek közzé. Az elmúlt évben globálisan 52,8 gigawattnyi új szélenergia termelő kapacitást létesítettek, ebből 1,45 gigawattnyi tengeri volt. Az EU-ban 13 gigawattnyi új szélerő kapacitást helyeztek üzembe az előző évben, 11,8 gigawattnyit kapcsoltak ebből a hálózatra még 2014-ben.

Az előző évben a Vestas visszavette vezető pozícióját a gyártók sorában, megelőzve a Siemenst.

forrás: energiainfo.hu

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.