Megállíthatatlan az energiafalás

A világ energiaigénye 2040-ig 40 százalékkal fog nőni, közben az energiahatékonyság is nagyobb lesz 35 százalékkal, mint most, jósolja a Statoil.

Minden energiahordozó iránt emelkedik a kereslet 2040-ig a Statoil legújabb előrejelzése szerint, de számottevő, 35 százalékos előrelépés lesz az energiahatékonyság terén is. A norvég állami olajcég azt mondja: olajból például napi 15 millió hordóval 100 millió hordóra nő az időszakban az olajkereslet, ez a többlet évi fél százalékos növekedést takar. A földgáz felhasználását az fogja ennél is jobban, évi 1,6 százalékkal emelni, hogy égetése során minimális mennyiségű szén-dioxid keletkezik. (Szén-dioxidból 2030-ig még egyre több kerül a levegőbe, ezt követően viszont már egyre kevesebb.), írja a vg.hu.

2040-ig a mostani 1 százalékról 8 százalékra emelkedik a megújulók aránya a teljes felhasználáson belül, ehhez évi 8,9 százalékos termelésbővülésre van szükség. Mégis, még 2040-ben is a fosszilis energiahordozók adják a világon felhasznált energia 72,5 százalékát. A jelentés szerint 2040-ig összességében 40 százalékkal nő a globális energiaigény. A növekmény legnagyobb része az OECD-n kívüli országokból származik, ahol 60 százalékkal több energiára lesz szükség, mint most.

A keresletet a gazdasági növekedés fogja meghatározni – mint már most is –, de befolyásolja a kereskedelem globalizálódása, és az is, hogy intézményi keretek bővülése, valamint a demokrácia terjedése révén a fejlődő országokban nagyszámú lakos törekedhet életszínvonala emeléséhez, a globális középosztályba való bekerüléséhez.
A következő három évtizedben évi 2,8 százalékkal nő a világgazdaság, nagyjából olyan ütemben, mint az elmúlt két évtizedben. A feltörekvő (nem OECD) gazdaságok járnak majd az élen évi 4,5 százalékkal, míg az OECD-n belül évi 1,9 százalékos lesz az átlagos gazdasági növekedés. A Statoil hangsúlyozta, hogy természetesen bizonytalanságok is vannak a hosszú távú előrejelzésben.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.