Megállapodtak a globális felmelegedés elleni küzdelem lépéseiről

Megállapodás született a globális felmelegedés elleni küzdelem érdekében teendő lépésekről, az egyes országok által vállalandó kötelezettségekről vasárnap Peruban az ENSZ égisze alatt szervezett klímakonferencián.

Manuel Pulgar-Vidal perui környezetvédelmi miniszter, a rendezvény házigazdája elmondta, hogy a kéthetes intenzív tárgyalások eredményeképpen elfogadtak egy négyoldalas dokumentumot, amely alapjául szolgál a jövő évi párizsi klímakonferencián folytatandó tárgyalásoknak.

A kiotói szerződés utódjának szánt megállapodás megkötését jövő év végére tervezi az ENSZ 190 tagállama. A 12 napos limai konferencián ennek a megállapodásnak az elemeit dolgozták ki. A mostani klímakonferenciának pénteken kellett volna befejeződnie, de az északi és déli országok közötti véleménykülönbség miatt 30 órával meghosszabbították.

A megállapodás részeként felkérték a részt vevő országokat, hogy jövőre terjesszék be a felmelegedés elleni küzdelem jegyében kidolgozott nemzeti terveiket. A dokumentum megbékítette a fejlődő országokat, közte Kínát és Indiát, amelyek aggodalmukat fejezték ki a korábbi tervezetek kapcsán, mert abban a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében, a gazdag országokkal összehasonlítva, túlságosan kemény feltételeket szabtak a feltörekvő gazdaságokra.

Prakas Dzsavedekar indiai környezetvédelmi miniszter közölte, hogy “elértük, amit szerettünk volna”. Hangoztatta, a tárgyalásokon az hozott áttörést, hogy a most született megállapodás megőrzi azt az elképzelést, amely szerint a gazdag országoknak kell példát mutatniuk a károsanyag-kibocsátás csökkentésének terén. A dokumentum egyben világossá teszi, hogy a gazdag országoknak pénzügyi támogatást kell nyújtaniuk a fejlődő országoknak.

Az ENSZ klímaváltozás titkársága ugyanakkor azt közölte, a részt vevő országok ígéreteinek összessége is kevés lesz ahhoz, hogy elérjék a korábban kitűzött célt, miszerint az átlaghőmérséklet emelkedése ne haladja meg a két Celsius-fokot az iparosodás előtti időszakhoz képest.

Ajánlott tartalom

A biodiverzitás fontosságára hívják fel a figyelmet

Hazánkban, mint az egész világon, a biológiai sokféleséget nagyon sok dolog veszélyezteti. Ti is tehettek az élővilág sokszínűségének megőrzése érdekében!