Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Megállapodás a Hévízi-tó védelméről

Megállapodás a Hévízi-tó védelméről

A Hévízi-tó védelméről kötött megállapodást a város önkormányzata és a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szerdán.

Kovács Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyért felelős helyettes államtitkára az ünnepélyes aláírás kapcsán elmondta: a Hévízi-tó az egyik olyan “nemzeti kincsünk, amelynek védelme méltán érdemel megkülönböztetett figyelmet”. Hozzátette: az egyik legfontosabb feladat ma a vízkészlet-gazdálkodás, amely eddig kissé elhanyagolt terület volt, mivel nem voltak pontosan tisztában azzal, hogy milyen vízkészletek vannak. A megállapodás az önkormányzat és a zöldhatóság közötti gyorsabb információáramlást, a térség fejlesztéseivel kapcsolatos környezetvédelmi kérdések hatékonyabb tisztázását segíti elő. Kovács Péter hozzátette, hogy a tórendszer összetett természeti képződmény, amelyet ha szennyezés ér, esetleg csak évtizedek vagy évszázadok múlva jelentkezik a hatása. Ezért kell a védelemre helyezni a hangsúlyt, s ebben az önkormányzatokra nagy szerep hárul.

A helyettes államtitkár kifejtette: a vízgazdálkodás célkitűzése, hogy kevesebb vizet használjunk és azt minél hatékonyabban. Az elfolyó termálvizekkel is kezdeni kell valamit, mert nemcsak áldásos, de káros hatásuk is van, a fürdővizek visszasajtolása azonban nem jöhet számításba, mert nagyon magas fokú tisztításra lenne ehhez szükség.
Papp Gábor polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat a környezet- és természetvédelemre, valamint a turizmusra kiemelt figyelmet fordít, de a kettő elválaszthatatlan egymástól, s minden a gyógytóra épül. Hozzáfűzte, hogy a környezetvédelmi hatósággal eddig is jó volt az együttműködésük, de a megállapodás révén szorosabbá és hatékonyabbá válhat a tevékenységük. A megállapodást kezdeményező Rábai József, a város környezetvédelemért felelős alpolgármestere azt mondta: az önkormányzat saját költségén kidolgozott egy átfogó tóvédelmi programot, de a megvalósítás forráshiány miatt még várat magára. Bencsics Attila, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója kiemelte, a Hévízi-tó és térsége olyan világkincs, amire a felügyelőségnek még több figyelmet kell fordítania. Az igazgató az MTI kérdésére elmondta, most nincs olyan építkezés vagy nagymértékű vízkivétel, ami a Hévízi-tó vízbázisát, minőségi vagy mennyiségi állapotát bármilyen formában is veszélyeztetné.

Ajánlott tartalom

Fából csokornyakkendő?

Megszokottá vált megjelenésünket könnyedén dobhatjuk fel a Patore' izgalmas facsokornyakkendőivel, amelyek már Magyarországon is elérhetőek.