Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Aktív ház / Megalakult az európai Aktívház Szövetség

Megalakult az európai Aktívház Szövetség

Az európai építőipari cégek és az építőipari kutatóintézetek több mint 50 képviselőjének részvételével Koppenhágában megalakult az Active House Alliance (Aktívház Szövetség) – közölte az egyik alapító, a dán Velux magyarországi leányvállalata az MTI-vel.

Az aktív ház olyan épület, amely több energiát termel, mint amennyit elfogyaszt, és a széndioxid kibocsátása gyakorlatilag nulla. Magyarországon múlt év őszén készült el az első ilyen épület a főváros agglomerációjában, építtetője és kivitelezője egyaránt a Grandács Kft. volt. A jól hőszigetelt családi ház tetején meleg víz készítő napkollektor, villanyáramot termelő napelem, és egy kis szélturbina található.
A most létrejött szövetséget Dániából, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból, Svájcból, Hollandiából, Magyarországról, Oroszországból és Lengyelországból érkezett résztvevők alapították. Magyarországot a VELUX Magyarország Kft. felkérésére Gunther Zsolt építész képviselte az alakuló ülésen.
A szövetség célja, hogy a jövő épületei egy átfogó terv, az aktív ház koncepció szerint épüljenek. Az első ülésen létrehoztak egy munkacsoportot, amelynek feladata az aktív ház koncepció előnyeinek tudatosítása lesz.
A nemzetközi szövetség létrehozásának egyik oka az volt, hogy 2020-tól az EU-ban az új építésű házaknak energiafelhasználás és széndioxid-kibocsátás szempontjából semlegeseknek kell lenniük.

Ajánlott tartalom

Találmányok, amelyek javíthatják a napelemek teljesítményét

Láthatjuk, hogy a napelemes technológia milyen rohamosan fejlődik és nap, mint nap látnak napvilágot új fejlesztések, találmányok.