Megalakult a Magyar Megújuló Energia Platform

A hazai megújuló energia szövetségeket tömörítő Magyar Megújuló Energia Platform (MEP) 2011 novemberében hivatalosan is zászlót bontott – értesült az OGH Hírügynökség.

A Platform az egyesületi törvény alapján működik. Tagjai azok a hazai megújuló iparági szövetségek, amelyek európai uniós szinten működő érdekképviseletekben tagsággal rendelkeznek, továbbá tagja lett a legjelentősebb hazai energetikai kutatóintézet is. A Platform alakuló ülése Glattfelder Bélát választotta elnökévé. A MEP legfőbb célkitűzése, hogy tagjainak törekvéseit összefogva a megújuló energiaforrások hasznosítását hazánkban előmozdítsa. Ennek érdekében a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvénynek megfelelően stratégiai partnerségi megállapodást kíván kötni a megújuló energiaforrások hasznosításában hatáskörrel rendelkező valamennyi minisztériummal, különösképpen a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) – értesült az OGH Hírügynökség Varga Istvántól, a REECO Hungary Kft. szakmai igazgatójától, aki Magyarország meghatározó energetikai szakkiállítása, a   közép-európai RENEXPO egyik szervezőjeként maga is üdvözli a Platform megalakítását.  

Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében (NCST) a magyar kormány célul tűzte ki a Megújuló Energia Tanács (MET) létrehozását. Az NCST végrehajtásáért első helyen a NFM felelős. A Platform készen áll arra, hogy a MET szakmai oldalát adja. A Platform kezdeményezi a Megújuló Energia Tanács létrehozását. A Platform a MET keretében közre kíván működni az NCST végrehajtásában. Támogatni kívánja a klíma védelemmel, a megújuló energiaforrások hasznosításával, az energia hatékonysággal és az energiatakarékossággal kapcsolatos hazai és európai jogalkotást, közre kíván működni ezen jogszabályok végrehajtásában, a pályázati felhívások előkészítésében és az elért eredmények értékelésében. „A MEP kezdeményezi a megújuló energiaforrások hasznosításáról szóló törvény megalkotását. Ennek érdekében vitairatot kíván kibocsátani. A Platform üdvözli a kormánynak az NCST végrehajtása érdekében tett erőfeszítéseit, a támogatási forrásoknak az Új Széchenyi Terv keretében való jelentős mértékű bővülését. A EU felé tett vállalások teljesítése érdekében azonban még nagyobb állami szerepvállalást lát szükségesnek. A Platform szerint az államnak nem csak a támogatási források további bővítésével kell előmozdítani az NCST teljesítését, hanem jó példával kell elöl járnia az állami és önkormányzati intézmények energia hatékony átalakításával, a megújuló energiák sokkal nagyobb mértékű hasznosításával. A Platform sürgeti a megújuló erőforrásokkal előállított villamos energia kötelező átvételéről szóló új, az eddigieknél ösztönzőbb szabályozás megalkotását” – olvasható a platform közleményében, amelyet eljuttatott az OGH Hírügynökséghez.

 
A MEP meggyőződése szerint Európa és hazánk gazdasági helyzetének orvoslásához szükség van a megújuló energiák széles körű alkalmazására. Az import energiától való függőség csökkentésével új hazai munkahelyek hozhatók létre és a gazdasági növekedés is előmozdítható. A megújuló energiákba való befektetés úgy segíti elő a gazdaság növekedését, hogy eközben nem veszélyezteti annak pénzügyi vagy ökológiai fenntarthatóságát. A megújuló energia ipar a következő évtizedekben a magyar gazdaság húzóágazatává kíván válni  – zárja az OGH Hírügynökségnek adott tájékoztatást a MEP.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.