Még zöldebb jövőt sürget Kína

A korábbinál is ambiciózusabb fejlesztési célokat tűz ki a következő öt évben maga elé a megújuló energiák terén Kína. A távol-keleti óriás már most is sok szempontból világelső a zöld energiákat illetően.

Kormányzati forrásokra hivatkozó keddi lapértesülések szerint Peking 2015 végére a hálózatba kötött szélenergia-kapacitást 100 gigawattra kívánja emelni, ami 10 gigawattal több a nemzeti energiahivatal által korábban kitűzött célértékénél. Így éves szinten mintegy 190 milliárd kilowattóra energia származhat majd az ország szélerőműveiből. 
Felfelé módosították a vízenergiát érintő irányszámokat is: az évtized közepére a vízerőművektől 250 helyett 260 gigawatt teljesítményt remélnek. A napenergiát illető cél 10 gigawatt maradt, a napfényből közvetlenül származó energia ennek 90 százalékát adná, a fennmaradó részt pedig a napsugarak összegyűjtésére és hőtermelésre tükröket használó szolár-termál technológia szolgáltatná. A kormány az egyes tartományok számára külön minimálisan felhasználandó megújuló-energia kvóták kiszabását tervezi, a hálózati szolgáltatók számára pedig meghatározott mennyiség megvásárlását tenné kötelezővé. Az energiafelhasználásban világelső Kína a fosszilis alapú energiahordozók arányának csökkentésére törekszik.

 
A 2011-2015-ig szóló terv időszakában kiemelt hangsúlyt kap az energiahatékonyság kérdése: a kormány célkitűzése, hogy a nem-fosszilis üzemanyagok részesedését az elsődleges energiafelhasználásban a jelenlegi 8,3-ről 11,4 százalékra emelje, az egy dollár gazdasági teljesítményre jutó energiafelhasználást 16, a szén-dioxid-kibocsátást pedig 17 százalékkal csökkentse. A távol-keleti ország tavaly augusztus óta az Amerikai Egyesült Államokat megelőzve a megújuló energiaprojekteket illető befektetések legvonzóbb célországa. Peking 2010-ben mintegy 48,9 milliárd dollárt (mintegy 9.180 milliárd forint) költött zöldenergia-projektekre, és 103 gigawattal emelte a megújulókból származó kapacitását, mindkét esetben duplázva az Egyesült Államok teljesítményét.

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.