Még vizsgálják a skót szörnyeteget

Az Egyesült Királyságban installálta a 154 méter rotorátmérőjű, legújabb technológiájú szélturbina-óriását a Siemens.

A 6 megawattos szélturbina áttétel nélküli technológiával működik, és a Scottish and Southern Energy (SSE) energiaszolgáltató teszttelepén helyezték próbaüzembe. Az utolsó tesztek után a háromkarú szörnyetegből brit és más nemzetközi piacra készülnek majd sorozatgyártásban a “klónok”. A szigetországban a megújuló energiás cégek közt vezető pozíciót betöltő SSE telephelyén felállított SWT-6.0-154 típusú szélenergia-berendezésnek már a rotor átmérője is tiszteletet parancsoló (154 méter), de a szerkezet a legmodernebb közvetlen meghajtással és vezérléssel működik.

A rendszert azonban – némiképp meglepő módon – onshore, azaz szárazföldi munkavégzésre tervezték – a partközeli Hunterston teszttelepe is itt van, és alkalmas annak tesztelésére is, hogy a kontinens legerősebb szélviszonyait szimulálják – ami például az Ír-tenger közelében várhat a rendszerre.

A Siemenshez az Egyesült Királyság szélenergia-kapacitásának csaknem fele köthető, a német cég 12 onshore szélparkban 1900 saját gyártású szélturbinájához szolgáltat szervizelést és karbantartást. Ezek névleges összteljesítménye 2500 MW – a paksi atomerőműé 2000 MW. De a Siemensnek a tengerben is “áll”, illetve termel további 50 offshore szélparkja, melyek együttes teljesítménye 2000 MW, írja a hvg.hu.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.