Még több áramot tárolhatnak majd az akkumulátorok

Az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma 120 millió dollárt fektet be az új technológiák kifejlesztésébe, még nagyobb teljesítményű akkumulátorok létrehozásába.

A szaktárca első lépésként kialakítaná a Joint Center for Energy Storage Research (JCESR) nevű kutatóközpontot, amely a következő öt évben kifejezetten olyan akkumulátorok megalkotásával foglalkozna, amelyek a mai modelleknél ötször nagyobb kapacitásúak, ráadásul azoknál ötször olcsóbban előállíthatók, írja az sg.hu. Az új energiatároló egységeket főként autókba szánják, de a fejlesztésekből természetesen a notebookok, a táblagépek és az okostelefonok is profitálhatnak majd. Az amerikai kormány szeretné, ha a program olyan sikeres lenne mint a második világháborús Manhattan projekt, ezért a fejlesztőmunkát a Computerworld információi alapján a kabinet 120 millió dollárral támogatja. Stephen Chu amerikai energiaügyi miniszter elmondta: amennyiben valamit nagyon gyorsan elérhetővé akarnak tenni, akkor az ország legjobb tudósainak és mérnökeinek kell együtt dolgozniuk.

A programban, amellyel az amerikai kormány napjaink trendjeire és kihívásaira akar reagálni, összesen hat állami kutatóintézet, öt egyetem (Northwestern University, University of Chicago, University of Illinois-Chicago, University of Illinois-Urbana Champaign, University of Michigan) és négy vállalat (Dow Chemical, Applied Materials, Johnson Controls, Clean Energy Trust) vesz részt. A JCESR központja a Chicagóban lévő Argonne Nemzeti Laboratórium területén lesz. Az új akkumulátorok létrehozása mellett további cél az USA versenyképességének javítása is.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.