Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Még mindig sokat pukiznak a tehenek

Még mindig sokat pukiznak a tehenek

Nem növekedett a globális szén-dioxid-kibocsátás 2016-ban, ami azt jelenti, hogy negyedik éve szinte változatlan szinten van az emisszió, írja az MTI.

Azonban nem lehet hátradőlni, az emberiségnek továbbra is rengeteg kihívással kell szembenéznie, többek között a szarvasmarhák termelte metánnal. A holland környezeti hatásvizsgálati hatóság (NEAA) által közzétett mutatók szerint a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országaiban (Indiát leszámítva), tavaly csökkent vagy stagnált az emisszió. Ez a szénfelhasználás visszaesésének és a megújuló energiaforrások fokozott használatának köszönhető.
A stagnáló emisszió ellenére azonban még mindig hatalmas mennyiségű – 2016-ban több mint 35 milliárd tonna – szén-dioxid kerül a levegőbe évről-évre, feltornászva a globális átlaghőmérsékletet és növelve a pusztító időjárási szélsőségek kockázatát. Emellett az egyéb üvegházhatású gázok, elsősorban a szarvasmarhák által kibocsátott, valamint a kőolaj- és földgáz-kitermelés során, illetve a földgázszállító csővezetékek repedéseiből származó metánmennyiség is növekszik, 2016-ban egy százalékkal.

Mivel immár negyedik éve szinte változatlan szinten van a globális emisszió – ami példa nélküli ilyen erős gazdasági növekedés idején –, a kutatók egyre biztosabbak abban, hogy nem csupán átmeneti csökkenésről van szó, hanem az emberiség túl van a kibocsátási csúcson. A holland jelentés szerint Kínában – ami a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó – 0,3 százalékkal csökkent a kibocsátás 2016-ban. Az Egyesült Államokban kétszázalékos, Oroszországban 2,1 százalékos volt a csökkenés. Az Európai Unióban stagnált a kibocsátás, noha Nagy-Britanniában 6,4 százalékos volt a csökkenés a szénfelhasználás visszaesése miatt.

A világ öt legnagyobb kibocsátója közül mindössze Indiában növekedett az emisszió, méghozzá 4,7 százalékkal. Jelentős volt a növekedés továbbá Indonéziában, Malajziában, a Fülöp-szigeteken, Törökországban és Ukrajnában.
Jos Olivier, a NEAA vezető kutatója szerint ugyanakkor nincs garancia arra, hogy a globális szén-dioxid-kibocsátás a jövőben továbbra is stagnálni, vagy csökkeni fog. A szakember szerint a gázárak növekedése például fokozottabb szénfelhasználást eredményezhet az Egyesült Államokban.

Ajánlott tartalom

Forgalomba állt az első napenergiás vonat Ausztráliában

Az ötödik kontinensen üzembe helyezték az első olyan vasúti szerelvényt, amely teljesen napenergiával működik.