Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Még lehet vörösiszap-szennyeződés, de már nem veszélyes

Még lehet vörösiszap-szennyeződés, de már nem veszélyes

Október végére befejezhetik a Marcal vörösiszap-mentesítését, igaz, a meder még nem nyerte vissza eredeti tisztaságát, de a víz már nem veszélyes.

A folyó Vas megyei szakaszán a partokkal már végeztek, most a medret kotorják, és az elöntött területeket tisztítják. A Vas Megyei Védelmi Bizottság egy hónappal a tragédia egyéves évfordulója előtt tartott terepbejárást a Marcal mentén. Napra pontosan 11 hónappal a vörösiszap-katasztrófa után, szeptember 5-én 6,6-os pH-értéket mértek a Marcalban. Kovács Ferenc, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta, Vas megye területén is elrendelték tavaly a vészhelyzetet, akkor az volt a cél, hogy semlegesítsék a víz magas lúgtartalmát, ezért több helyen zárógátakat építettek a folyókba, és gipszszórással próbálták semlegesíteni a vizeket. Az intézkedéseknek köszönhetően a szennyezés nem jutott el a Rábába és a Dunába.

 
A kotrógépek most is dolgoznak a Marcalon. A harminc kilométeres Vas megyei szakaszon a partokat már megtisztították, most a mederkotrás zajlik. A számítások szerint a munkát október végére befejezik. Csaba Attila, a Mecsekérc Zrt. Kárenyhítési projektjének irányítója elmondta, hogy átadják az összes külterületet, az egykor elöntött mezőgazdasági területeket is, de a medret nem tudják az eredeti állapotában, ugyanolyan tisztán visszaadni, de nem is az a cél. Hiszen ha marad is a területeken egy lepelszerű vörösiszap-szennyeződés, az már nem okot gondot. Ahogy a víz sem átlátszó, de a műszeres vizsgálatok kimutatták, hogy nem is veszélyes.

Ajánlott tartalom

Fokozza a tűzvészek kockázatát a globális felmelegedés

Az emberi tevékenység okozta klímaváltozás fokozza a futótüzek kockázatát - állapította meg egy friss brit elemzés.