Még gyűjthető az italos kartondoboz

Május 20-ig meghosszabbítja az Italos Karon Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) italos kartondoboz gyűjtőakcióját – közölte a szervezet pénteki közleményében.

Az IKSZ által meghirdetett italos kartondoboz gyűjtésben összesen 7 város, 77 intézményének 17.342 tanulója illetve óvodása vesz részt, akik a pedagógusok útmutatásával, szüleik segítségével gyűjthetik iskolájuk és óvodájuk javára az otthonukban hulladékká vált italos kartondobozokat. A gyűjtőakció Budapest X. és XVII. kerületében, Gyöngyösön, Várpalotán, Dunakeszin, Miskolcon, Szentendrén valamint Szegeden zajlik.
A közlemény szerint eddig összesen 7.430 kilogramm italos kartondobozt gyűjtött vissza az a több mint 17.000 iskolás illetve óvodás kisgyerek, akik oktatási intézményei részt vesznek az IKSZ által a tanév elején meghirdetett gyűjtőakcióban.

A program nemcsak nevelő célzata, de díjazása miatt is kedvező fogadtatásra talált. A meghosszabbított gyűjtésben résztvevő intézmények 50 kilogramm begyűjtött mennyiségig kilogrammonként 15 forint támogatást kapnak, e felett pedig kilogrammonként 20 forint díjazásban részesülnek. Az adott városban legtöbbet gyűjtő intézmények díját megduplázza az IKSZ.
Magyarországon jelenleg 100 italos kartondobozból 16 kerül szelektív hulladékgyűjtőkbe. Az arány növeléséhez olyan szemléletváltásra van szükség, amely kialakítását már gyermekkorban fontos elkezdeni – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.