Még egy hétig lehet pályázni energiatakarékos izzókra a zöldtárcánál

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) a nagy érdeklődésre való tekintettel 2010. február 12-ig meghosszabbította az Izzócsere Program pályázatának végső beadási határidejét, így még egy hétig lehet pályázni az energiatakarékos izzók cseréjére – közölte a zöldtárca pénteken.

Az Izzócsere Program keretében a KvVM pályázat útján 230 millió forint értékben oszt ki energiatakarékos fénycsöveket a nagycsaládosokat, időseket és óvodákat segítő szervezeteknek. A programot az Európai Unió finanszírozza.

A “tornateremnyi” energiatakarékos fénycsővel a támogatottak évente összesen 780 millió forintot takaríthatnak meg rezsijükből. Ezzel a légkört 23.900 tonnával kevesebb szén-dioxid szennyezi, 6 ezer hektárnyi erdő menekül meg, és az erőműveknek 3,14 megawattal kevesebb áramot kell előállítaniuk – olvasható a KvVM közleményében.
Ha egy család mindössze öt hagyományos égőt cserél energiatakarékos fénycsőre, egy évben 17 ezer forintot takaríthat meg a villanyszámlán – emlékeztet a környezetvédelmi tárca.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.